INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

forint

euró

árfolyam

Ten thousand Hungarian Forint banknote close-up.

400 forint fölé ment az euró árfolyama

Infostart

Újabb történelmi mélypontokon járt a forint.

A legutóbbit március 7-én, nem sokkal az orosz-ukrán háború kitörése után regisztrálták, most pedig - a Portfolio elemzése szerint a vártnál magasabb pénteki inflációs adat és egy eladói nyomás hatására - a forint-euró árfolyam egész délelőtti, 399 forint körüli erősödés/gyengülés után délután háromkor végül áttörte a lélektani 400 forintos szintet, amivel új történelmi rekordot állított be.

Egy rövid időre 400,04 forint volt egy euró, aztán visszakerült a 399,7-399,9-es szintre. Az árfolyam a 400-as szintet akkor ütötte át, amikor az amerikai tőzsdei kereskedés is elkezdődött. Kis idővel később megint 400 fölé került az árfolyam. Az új történelmi mélypont 400,3 volt.

Frissítés, 17:30: Nem állt meg az árfolyam, már 402,5-nél jár.

Frissítés, 20.00: Rángatják a forintot, az esti órákban ismét 401 alatti szinteken mozgott az euróval szemben. A dollárral szemben is negatív rekordra gyengült a forint: már 386 forint 10 fillért adnak egy dollárért.

Az eddigi történelmi mélypontot március 7-én láttuk, akkor 399,87-nél állt meg a gyengülés.

A Portfolio szerint egyre inkább a forintot célozták meg a befektetők. A jelek szerint a magyar devizát tekintik most a régióban a leggyengébb láncszemnek és a feltörekvő piacon is kevés ehhez hasonló gyengülést látni.

Egy grafikonjukból kiderül, hogy

a forint elszakadt a régiótól.

A háború kitörése óta a magyar deviza 10 százalékkal gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty és a cseh korona gyakorlatilag stagnált. Mostanra a török líra is felkerült a relatív grafikonra - a török deviza 15 százalékos gyengülése még nagyobb, mint a forinté, de egyértelműen látszik, hogy a kelet-közép-európai körből egyre inkább átsodródott a forint abba a kategóriába.

Az utóbbi egy hónap alapján a régióval szemben még rosszabbul fest a forint, hiszen a lengyel és a cseh deviza több mint egy százalékos erősödése mellett esett több mint 4 százalékot.

Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images

Kapcsolódó hang

Forintgyengülés - elemzők az Arénában
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018