eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Szakértő: a lengyel–magyar bizalmi megtorpanás a kereskedelemben is jelentkezik

A lengyel–magyar kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok tavaly 5,4 százalékkal bővültek, ugyanakkor az ukrajnai háború miatt a gazdasági kapcsolatokban némi bizalomvesztés történt – mondta az InfoRádiónak Wisniewski Anna, a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara ügyvezető igazgatója. 

Lengyelország ma az Európai Unió hatodik legnagyobb gazdasága. Az uniós forrásokat egyfajta Marshall-segélyként nagyon hatékonyan költötték el – mondta az InfoRádióban Wisniewski Anna.

"A Covid 2020-as recessziós hatása az Európai Unióban a lengyeleknél volt a legalacsonyabb. 2021-re visszatért a növekedési ütem 5,7 százalékkal, és ezt a növekedést nemcsak a multik, hanem a hazai vállalkozók eredményei is alátámasztották, sikeressé tették ők is az országot."

Ugyanakkor az infláció magas, 15,5 százalék is lehet idén.

Lengyelországba 3 millió ukrán érkezett a háború miatt. Ez segítheti a demográfiai válsággal küzdő Lengyelország gazdaságát

– mondta a Lengyel–Magyar Gazdasági Kamara ügyvezető igazgatója.

"Az idei évre 3,5 százalékos, míg 2023-ra 3,6 százalékos növekedési ütemet prognosztizálnak, miután számukra is meghatározó, hogy kiesett az ukrán, az orosz és a fehérorosz piac, tehát az exportban vannak kedvezőtlen tényezők."

Wisniewski Anna arról is beszélt, hogy 2021-ben 3,5 százalékos volt Lengyelországban a költségvetési hiány, míg az államadósság GDP-arányos szintje 51 százalék volt.

A lengyel-magyar kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt évtizedben folyamatosan bővültek - fogalmazott a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara ügyvezető igazgatója.

"Ez a tavalyi évben is 5,4 százalékos bővülést jelentett,

Lengyelország az ötödik legfontosabb partnerünk."

Arról is beszélt, hogy az ukrajnai háború kapcsán megfogalmazott lengyel kritikák mennyire érezhetőek a gazdasági kapcsolatokban.

"A vállalati szintű együttműködésnek a lényege a bizalom – a nyitottság az, aminek a terén némi megtorpanás, bizalomvesztés látszik. Ezt a bizalmat érdemes visszaépíteni."

Ez újdonság, mert korábban a lengyel-magyar barátság jegyében a bizalom légköre mindig adott volt – tette hozzá Wisniewski Anna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×