eur:
393.74
usd:
368.47
bux:
66090.6
2024. április 24. szerda György
Minőségellenőr vesz mintát a Túró Rudi gyártásához használt nyers túróból a holland tejipari cég, a Friesland Campina mátészalkai üzemében. Az itt készülő Túró Rudiból évente több mint kétszázmillió darab fogy hazánkban. Módosító indítványt nyújtottak be a chipsadóhoz, amely alapján a magas minőségű tejdesszerteket és tejes italféleségeket kivonnák az adófizetési kötelezettség alól. A népegészségügyi termékadó (chipsadó) törvényből kikerülnek azok a termékek, amelyek legalább 50 százalékban tejet tartalmaznak, így mentesül például a Túró Rudi és a kakaós tej.
Nyitókép: Balázs Attila

Tejfogyasztásban is elmaradunk az uniós átlagtól, sajtban, vajban pláne

A magyarok évente átlagosan 57 liter tejet isznak meg – mondta érdeklődésünkre a tej világnapján a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. Harcz Zoltán hozzátette, hogy sajtból és túróból csak fele annyit eszünk meg, mint az uniós átlag.

A KSH számai alapján azt lehet mondani, hogy alacsony ütemben, de folyamatosan növekszik a hazai teljes tejtermékfogyasztás, viszont még ezek a számok mindig messze vannak a korábbi hazai adatoktól, illetve az uniós országokétól – hívta fel a figyelmet Harcz Zoltán.

„Szükség van edukációra, közösségi marketingre, dolgozunk azon, hogy ez a fogyasztásnövekedés maradjon, az ütem pedig legyen erősebb. Bízom benne, hogy néhány éven, egy évtizeden belül elérhetjük az uniós átlagot” – mondta az ügyvezető igazgató.

A KSH 2020-as adatai alapján

  • 57 liter a hazai átlagfogyasztás folyadéktejek esetén, az uniós átlag évi 65 liter körül van – ismertette.
  • Sajt és túró esetében 16 kilogramm az éves uniós átlag, a magyar 8,9 kg.
  • Vajnál az uniós átlag harmadát érjük el az 1,3 kilogrammos éves átlagunkkal – fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×