INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

lng

földgáz

európai unió

Liquified Natural Gas Floating Storage Unit (LNG FSU) Moored to the Jetty.

A cseppfolyósított földgáznak is vannak hátrányai

Infostart

Az EU cseppfolyósított földgázzal, azaz LNG-vel igyekszik pótolni az Oroszországot sújtó szankciók miatt kieső földgáz.behozatalát.

Az ambiciózus terv hatására havi rekordok dőlnek meg az LNG-behozatal terén: az Egyesült Államokkal nemrégiben kötött megállapodás értelmében az év végéig további 15 milliárd köbmétert importál majd az unió, 2030-ig pedig 50 milliárd köbméterre kívánják növelni az éves szállítást a Euronews cikke szerint.

Az LNG-ben vonzó, hogy -162 fokra hűtve, folyékony állapotában 600-szor kisebb helyet foglal, mint egyébként. Ez megkönnyíti szállítását, ami főként az importtól függő régiók, például az EU számára fontos, amely gázszükségletének 90 százalékát importálja.

Az LNG-tartályokat speciális terminálokkal felszerelt kikötőkben rakodják ki, ahol a folyadékot felmelegítik és visszaalakítják eredeti gáz halmazállapotába. Innen a gázt csővezetéken keresztül szállítják az erőművekbe, gyárakba és háztartásokba.

Sok az előny, de vannak hátrányok is

LNG-t nagyon sok forrásból be lehet szerezni: az Egyesült Államok, Katar, Egyiptom, Izrael, Nigéria és Ausztrália is termeli, ami lehetőséget kínál a blokknak arra, hogy elkerülje az új függőségeket.

Nagyon nagy ugyanakkor az LNG iránti kereslet, a gazdag országok versengenek a tartályhajókért. Az árak az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek, és várhatóan magasak is maradnak, amíg a háború zavarokat okoz.

A tagállamok közötti versengés megakadályozására az Európai Bizottság közös gázbeszerzést javasolt,

melyben a koronavírus elleni vakcinák közös megszerzésével kapcsolatos tapasztalatokat is fel akarják használni.

Egy másik hátrány, hogy a jelenlegi LNG-infrastruktúra nagy mértékben koncentrálódik a nyugat-európai tengerparti államokban. Ez Közép- és Kelet-Európa tengerparttal nem rendelkező országait kiszakítja a hálózatból.

Az LNG is földgáz, így szennyez

Ami még ennél is nagyobb baj, az az, hogy az LNG környezetszennyező fosszilis tüzelőanyag, amely hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. A környezetvédő szervezetek épp ezért bírálják az EU importnövelési törekvését, mivel szerintük a stratégia ellentétes az európai zöld megállapodás szellemével és a Párizsi Megállapodásban vállalt kötelezettségekkel.

"Az egyik szennyező üzemanyagforrásnak a másikra való cseréjére való összpontosítás továbbra is

a környezetpusztítást és az emberi jogok megsértését finanszírozza,

és évtizedekre a fosszilis erőforrásokhoz láncol" - mondta Silvia Pastorelli, a Greenpeace EU klímakampányért felelős munkatársa.

Hazánkba is érkezik

Magyarországra is érkezik LNG horvát forrásból: a növekedés.hu szerint tavaly január elején az MVM Csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. horvátországi leányvállalata, az MFGK Croatia d.o.o. kapta az első adagot a Krk LNG visszagázosító terminálban sikeresen lefejtett szállítmányból. Az MFGK 2020. június 5-én írt alá megállapodást hét éves alatt összesen 6,75 milliárd köbméter kapacitás lekötéséről.

Nyitókép: Felix Cesare/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018