eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Ezekben az országokban igen nagy a SUV-étvágy

Pedig károsanyag-kibocsátás szempontjából igencsak problémásak: ha a SUV-sofőrök egy ország lennének, az lenne a világ hatodik legnagyobb kibocsátója.

Annak kapcsán készített összeállítást a SUV-k, vagyis városi terepjárók népszerűségéről a Statista, hogy Nagy-Britanniában egy mozgalom hangoztatja: több ezer ilyen autó kerekét fogják leereszteni, hogy figyelmeztessenek az általuk okozott környezetszennyezésre.

A Statista Global Consumer Survey 15 európai országot vizsgált, eszerint a városi terepjárók

  • Svájcban a legnépszerűbbek, ott a válaszadók (elsődleges) autóinak 19 százaléka ilyen típusú.
  • A dobogó második fokára Belgium került 18 százalékkal,
  • Norvégia pedig a harmadik 17 százalékkal.

Az Egyesült Királyság valamivel az európai átlag alatt van, 14 százalékot mért a Statista.

Mint arról a Sky News beszámolt, önjelölt aktivisták a maguk módján kívánják kezelni azt a problémát, amelyre a Nemzetközi Enerigaügynökség (IEA) hívta fel a figyelmet egy jelentésében: a terepjárók voltak a második legjelentősebb okai szén-dioxid-kibocsátás globális növekedésének az elmúlt évtizedben – többet ártottak, mint a hajózás, a légi közlekedés, a nehézipar és akár teherautók is. Az energiaügyi szervezet arra figyelmeztetett, hogy SUV-vásárlások növekvő üteme megszünteti az összes szén-dioxid-megtakarítást, ami az elektromos autók terjedése jelentett. Ha a SUV-sofőrök egy ország lennének, az lenne a világ hatodik legnagyobb kibocsátója - szögezték le.

Erre hivatkozva az önkéntesek az Egyesült Királyságban 10 ezer városi terepjáró kerekét tervezik leereszteni tiltakozásul.

Az IEA szerint a SUV-k világméretű flottája a 2010-es 50 millió alatti számról 2021-re körülbelül 320 millióra nőtt. Ez nagyjából Európa teljes autóflottájának felel meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×