eur:
394.67
usd:
370.9
bux:
66431.02
2024. április 16. kedd Csongor
Budapest, 2022. március 8. A Sberbank Magyarország Zrt. (Sberbank)  - magyarországi kereskedelmi bank, melynek szolgáltatásai lakossági ügyfelek, társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók számára egyaránt kínálta - egyik bezárt fővárosi fiókja a VIII. kerület, Rákóczi út 7. szám alatt. A Sberbank csoport Oroszország legnagyobb bankja. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Egy magyar bank viheti a Sberbank hitelállományát - lapértesülés

A Magyar Bankholding is versenyben maradt a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállományáért, tudta meg a Portfolio, a mely kedden már arról írt, hogy a külföldi tulajdonú intézmények helyett a magyar holdingé lehet az üzlet.

A Portfolio tudomása szerint nagyjából 330 milliárd forintos az a hitelállomány, amit a végelszámolást végző PSFN Kft. értékesíthet a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország esetében. Palkó István, a Portfolio elemzője arról beszélt az InfoRádióban, hogy a bank ebből vélhetően ki fogja tudni fizetni mindazokat, akik felé még kötelezettséggel bír, de legalábbis egy részüket biztosan.

Korábbi hírek szerint az Erste, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit maradt versenyben, miután a Gránit Bank az utolsó pillanatban visszamondta az ajánlatát. A Porftolio gazdasági portál korábban úgy értesült, hogy a Magyar Bankholding is elég komoly esélyekkel rendelkezik arra, hogy megszerezze a hitelállományt, így tehát nem csak külföldi tulajdonú bankok vannak a mezőnyben.

Kedden pedig már úgy értesültek, hogy a Magyar Bankholding viheti a hitelállományt, ez a cég nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek.

Palkó István korábban elmondta, hogy a Sberbank Magyarország az utóbbi években már nem igazán végzett jelzáloghitelezést, tehát ha maradtak is ilyenek a portolóijában, akkor azok aránya kicsi, és legfeljebb régi állományról lehet szó. A pénzintézet elsősorban kkv-hitelezést végzett a vállalati üzletágban, valamint személyi kölcsönöket és babaváró hiteleket kínált a lakossági üzletágban. Tudomásuk szerint a meglévő portfóliónak a nagy részét is ezek a jellegű követelések teszik ki – tette hozzá. Ezek pedig a Magyar Bankholding számára jól beilleszthetők, miután az érintett területeken a pénzintézet növekedni akar.

A Portfolio most azt írta, hogy a Sberbank hitelállománya a nagysága alapján mintegy 6-7 százaékot tehet hozzá a Magyar Bankholding összesített hitelállományához. A hitelek mögött álló ügyfelek megszerzéséhez organikus növekedés mellett legalább egy, de inkább két évre lenne szüksége – az akvizíció így komoly költségelőnyt jelenthet a következő években.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×