eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Bitcoin logo of an abstract glowing particle on circuit board and rising red color graph.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Fél éve gyöngül a bitcoin, most pedig zuhanni kezdett az árfolyama

A gyakorlatilag az amerikai dollárhoz kötött TerraUSD-vel sosem látott dolog történt.

Brutális sebességgel zuhant a bitcoin ára a héten, hatalmas összegű papírvagyonok égtek el néhány hónap leforgása alatt. A nagy kérdés, hogy az új csodabefektetésként ünnepelt kriptodevizák árfolyamának zuhanása magával tudja-e rántani a teljes pénzügyi rendszert – írja a napi.hu.

68 ezer dolláron érte el – eddigi – árfolyamcsúcsát a legismertebb kriptovaluta, onnan lejtőzött a mostani 30 ezer dollárig.

A bitcoin nem az egyetlen befektetési eszköz, amelyet kedvezőtlenül érinthet az, hogy a Fed kamatemelési hullámba kezdett a megugró infláció megfékezése céljából. A kriptodevizák a 2008-2009-es pénzügyi válság utáni világ szülöttei, amikor szinte folyamatos volt a jegybankok által biztosított likviditásbőség a világban, s ezért nincs igazán tapasztalat arról, hogyan reagálnak, ha masszívabb monetáris szigorítási ciklus indulna be. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ugyan 2016-ban szintén kamatemelési ciklust indított be, akkor a bitcoin a következő két évben jelentősen erősödni tudott, de akkoriban a teljes kriptodeviza-piac a jelenleginél jóval kisebb volt, és sokkal kevésbé volt beágyazva a hagyományos pénzügyi rendszerbe – elemzi a helyzetet a napi.hu.

Külön figyelmet érdemel a stabil TerraUSD. Ennek az árfolyama – a most különben nagyot erősödő – amerikai dollárhoz van kötve, ám mivel fedezetként tart például értékpapírokat és készpénzt, meg lehetett mozgatni. Ez is történt.

Hétfőn hirtelen zuhanni kezdett, még 30 cent alá is benézett az árfolyama,

csütörtök délután 60 cent körül állt. Érdemes rápillantani a grafikonjára, ami mutatja, hogy az addig gyakorlatilag vízszintes vonal hogyan szakadt be hirtelen.

A TerraUSD-vel történtek továbbgyűrűzhettek a kriptovaluta-piacon. De a nagy kérdés, hogy ennek mekkora hatása lesz a teljes pénzügyi rendszerre, amelyben a kriptovaluták egyre nagyobb szerepet játszanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×