eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Meglepő lépés a jegybanktól

Elmaradt a szigor, maradt a 6,15 százalék.

Az utóbbi hetekkel egyező, 6,15 százalékos kamaton hirdette meg újabb egyhetes betéti tenderét az Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mindez azt jelenti, hogy nem változik az irányadó kamat, derül ki a jegybank tenderadataiból.

A Napi.hu szerint a tartás meglepetésnek számít, mivel a piaci várakozás az volt, hogy újabb 30 bázispontos emelés jöhet, miután a forint jelentősen gyengült az elmúlt két napban az Európai Bizottság bejelentésére.

A várakozások szerint mennyiben az alapkamat emelésének ütem havonta 1 százalékkal folytatódik, az egyhetes betéti kamatszint pedig havonta 60 bázisponttal emelkedik, a két kamatszint valamikor júliusban érhet össze 8 és 9 százalék között – emlékeztetnek.

A jegybank legutóbb március 24-én szigorított, akkor 30 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát, így lett az effektív kamat mértéke a mostani 6,15 százalék. Eközben az alapkamat március 23. óta 4,4 százalékon van, a következő kamatmeghatározó ülést pedig április 26-án tartják, tehát akkor szűkülhet majd a rés az alapkamat és a kéthetes betéti tender, azaz a jelenlegi irányadó eszköz kamata között – teszi hozzá a lap.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×