eur:
390.66
usd:
366.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének (j) találkozója az Európai Bizottság épületében Brüsszelben 2021. április 23-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ursula von der Leyen bejelentette: megindítják Magyarország ellen a jogállami eljárást

Az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy erről kedden hivatalosan tájékoztatták a magyar kormányt. Arról is beszélt, hogy konkrét határidői vannak az eljárásnak. A hírre nagyot gyengült a forint.

Magyarországon a fő baj a korrupció, ezzel kapcsolatban folyamatosan tárgyaltunk, de egyelőre nem sikerült a kérdést lezárni – mondta az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a testület hivatalosan is elindítja a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben – írja a Portfolio.

Nagy előrelépés, hogy elkészültek a jogállamisági jelentések az egyes tagállamokról – mondta az EP plenáris ülésén von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke a képviselői kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Lengyelország esetében az igazságszolgáltatás függetlensége a legfontosabb nyitott kérdés.

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, világossá tettük a 7-es cikk szerinti eljárás alakulás pontos menetét. Folyamatosan tárgyaltunk az uniós helyreállítási alapról (RRF), itt a korrupcióellenes fellépés a legfontosabb feltétel a mi részünkről – idézi a lap a bizottság elnökét.

Folyamatosan tárgyaltunk az RRF-ről, itt a korrupcióellenes fellépés a legfontosabb feltétel, ezt a nyitott kérdést egyelőre nem tudjuk lezárni – emelte ki Ursula von der Leyen.

Februárban az Európai Bíróság döntése megerősítette, hogy helyes a Bizottság álláspontja. Ezzel kapcsolatban tájékoztattuk a magyar felet, majd megkaptuk a válaszokat a kérdéseinkre – mondja von der Leyen.

A válaszok elemzése után

arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést, Johannes Hahn biztos ma értesítette a magyar hatóságokat arról, hogy elindítjuk a jogállamisági eljárást

– jelentette be az elnök. Hozzátette: a most induló eljárásnak konkrét határidői vannak.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a bejelentésre erőteljesen reagált a forint árfolyama és esett a BUX-index. A forint 370-es euróárfolyamon indult reggel, délután felugrott 376 fölé.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×