eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Stack of money coin with trading graph for finance investor. Cryptocurrency digital economy.  Financial investment background concept. 3d rendering
Nyitókép: KanawatTH/Getty Images

Globális minimumadó - Itt a lengyel vétó

Az érvek szerint ez az unió versenyhátrányát okozná a világpiacon.

Lengyelország megvétózta az Európai Unió Tanácsában a globális minimumadó tervét az EU-ban, és alaposan érvelt is a döntés mellett - olvasható a Világgazdaság honlapján. A vétónak köszönhetően jövőre aligha vezetik be ezt a lengyelek szerint EU-s versenyhátrányt jelentő adót.

Korábban a lengyeleken, az észteken, a máltaiakon és a svédeken kívül Magyarország is vétózott, ám közel száz szövegmódosítási javaslat és két és fél évnyi tárgyalást követően sikerült kiharcolni, hogy Magyarországon a globális minimumadó bevezetése után sem emelkedik a 9 százalékos társasági adó, így továbbra is a hazai vállalkozások fizetik a legkisebb nyereségadót az EU-ban.

Az uniós pénzügyminiszterek legutóbb március 15-én kísérelték meg a globális minimumadóra vonatkozó irányelv elfogadását, de azt akkor négy tagállam ellenezte.

Lengyelország a minimumadót továbbra is akkor támogatná, ha azzal párhuzamosan megadóztatnák a "digitális óriásokat" is.

Brüsszelben azt feltételezik, hogy a lengyel kormány így próbál pénzt kiharcolni az uniós helyreállítási alapból, amelyet az EU bizottsága – a Magyarországnak járó forrással együtt – egyelőre visszatart.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×