eur:
389.61
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Workers and manager in safety helmets working with documents at factory table
Nyitókép: ALotOfPeople/Getty Images

Őrült veszteségeket okoz az építőiparban a háború

Az építőiparban jelentkező problémákat mélyíti, illetve újraéleszti a háború.

Ismét csak napi árakon lehet építőanyaghoz jutni. Az építőipar szereplői közül a kivitelezőknek és a megrendelőknek is komoly veszteségeket okoz Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja – írja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérése alapján az azenpenzem.hu. Hozzáteszik, hogy a kivitelezések lelassulnak, és jóval drágábbak lesznek, az év végéig 20-30 százalékkal drágulhatnak az építőanyagok.

A lap saját tapasztalatai alapján számol be arról, hogy a Tüzépeken legfeljebb pár napra érvényes árajánlatokat kapni a termékekre, és bizonytalan az anyagellátás.

Az ÉVOSZ március végi felmérése 400 tagvállalat megkérdezésével készült – írják. A cégek az egyik legégetőbb problémának a beszerzési nehézségeket említették.

Mint az ÉVOSZ anyaga megállapítja: az építőipar szereplői közül

a kivitelezők és a megrendelők is komoly vesztesei a háborús helyzetnek. A kivitelezések mérhetetlenül lelassulhatnak, és jóval drágábbak lesznek.

A lakásügy területén nehéz finanszírozási helyzet alakulhat ki, ha a kereskedelmi bankok nem lesznek képesek a lakosságnak alacsony (5-6 százalékos) kamat mellett biztosítani a hiteleket.

  • A háború miatt bekövetkezett árfolyam-ingadozás a válaszadó cégek 93 százalékánál okozott veszteséget. A háború
  • 89 százalékuknál építőanyag-hiányt,
  • 33 százaléknál munkaerőhiányt,
  • 30 százaléknál pedig piacvesztést

okoz. Mindössze a válaszadók alig 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a háború nem befolyásolja a cég tevékenységét.

A válaszadó cégek egyébként a tevékenységüket akadályozó tényezők közül a szakemberhiányt tartják a legnagyobb problémának. 85 százalékuk nyilatkozta, hogy nem rendelkezik megfelelő számú és összetételű szakmunkással a megrendelések teljesítéséhez. Legnagyobb hiányt a szakipari munkáknál jelezték, de hiány van mérnökökből is.

A nemzetközi konfliktushelyzet miatt csökkent a külföldi munkaerő-kapacitás, az ukrajnai vendégmunkások a háború kitörésekor otthon rekedtek.

A vállalkozások várakozásai szerint ebben az évben

  • az építőanyagok ára 25 százalékkal,
  • a fuvarköltségek 23 százalékkal,
  • az építési törmelék elszállítása és lerakása 22 százalékkal drágul az év végéig,
  • az alvállalkozói díjtételek pedig 17 százalékkal emelkednek.

A válaszadók az építőanyagok közül a hőszigetelő anyagok 29 százalékos és a faanyagok 28 százalékos áremelkedésére számítanak, de minden építőanyag esetén az inflációt meghaladó árnövekedéssel számolnak.

2021-ben az építőipar árbevétele az előző évhez képest 13 százalékkal 5389 milliárd forintra nőtt, az év elején pedig még 5-6 százalékos növekedést vártak 2022-re. Most, az orosz-ukrán háború tükrében azonban az ÉVOSZ már csak stagnálásra számít. Az állami megrendelések jelentős, mintegy 500 milliárd forintos csökkenésével kalkulálnak, és a lakossági megrendelések stagnálását is prognosztizálják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×