eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Budapesten, a Pénzügyminisztériumban 2019. február 5-én. A bank Magyarországon megnyíló új központjának létrehozásával az NBB hatékonyabban kapcsolódhat be az európai pénzügyi-gazdasági életbe.
Nyitókép: Pénzügyminisztérium

Visszavonta a Moody's a Nemzetközi Beruházási Bank minősítését

A bank hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítését vonta vissza a hitelminősítő.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet visszavonta a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítését.

A Moody's saját üzleti megfontolásokból döntött úgy, hogy visszavonja a minősítéseket.

A Moody's március 2-án az addigi "A3"-ról egyszerre négy fokozattal, befektetésre már nem ajánlott "Ba1"-re rontotta az NBB besorolását, amit azonnal felülvizsgálat alá helyezett további rontás lehetőségével.

Az 1970-ben alapított NBB nemzetközi pénzintézet fő tevékenységi köre a kis- és középvállalkozások támogatása a bank tagországaiban, valamint a társadalmilag jelentős infrastrukturális projektek finanszírozásában való részvétel.

Az NBB-t a KGST-országok gazdasági fejlődésének előremozdításáért hozták létre. A rendszerváltás után a szervezet veszített jelentőségéből és az Európai Unión belüli tagok egymás után léptek ki. 2012-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök élesztette újjá Moszkvában, 2015-ben Magyarország is visszalépett a szervezetbe, az NBB 2019-ben tette át a székhelyét Moszkvából Budapestre.

A magyar ellenzék Budapestre költözése óta biztonsági kockázatnak tartja és kémbanknak titulálja az intézményt, tiltakozott ellene az Egyesült Államok is. Márki-Zay Péter miniszterelnökjelölt és az ellenzék egyik fő követelése a háború kitörése óta az, hogy küldje el a kormány az országból a NBB-t.

Március elején Csehország, Románia, Szlovákia és Bulgária bejelentette kilépési szándékát az NBB részvényesei közül.

Nyitóképünkön Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Budapesten, a Pénzügyminisztériumban 2019. február 5-én.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×