eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Shot of young businesspeople working late at night in a modern office
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Mindent boríthat az infláció

Szinte már naponta kell átírni a 2022-es inflációs pályát, hiszen az adatok folyamatosan kellemetlen meglepetést okoznak, emiatt pedig egyre többen gondolják úgy, hogy a jegybanknak is a gázra kell lépnie, és nem fogja tudni 5–5,5 százalékon lezárni a kamatemeléseket.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, januárban 7,9 százalékra emelkedett az infláció, jelentősen meghaladta a várt 7,45 százalékot. A Portfolio ennek okán utánajárt, hogy hogyan módosultak az éves előrejelzések.

Ez már tényleg a csúcs volt?

A gazdasági lapnak válaszoló elemzők többsége szerint igen, ugyanakkor megjelentek az első bizonytalan vélemények ezzel kapcsolatban. „Nehéz megmondani: reméljük, de a friss adat után nem vehető biztosra” – válaszolta a Századvég Gazdaságkutató szakembere.

Az ING Bank elemzője azt emelte ki, hogy ha a kormány a jelenlegi árszintekkel meghosszabbítja az üzemanyagárak befagyasztását (ezt azóta biztossá vált), akkor „minden valószínűséggel” a januári 7,9 százalék volt a csúcs.

A Portfolio megjegyzi, ritka az, hogy ennyire kiszámíthatatlan legyen az inflációs pálya, a KSH által közölt statisztika nyomán pedig az aktuális kérdés, hogy a vártnál magasabb infláció hogyan hatott az egész éves várakozásokra? Mint írják, a megkérdezett szakemberek az év egészére már szinte kivétel nélkül 6 százalék feletti átlagos áremelkedést jósolnak előre,

a decemberre vonatkozó várakozás pedig néhány nap alatt 0,55 százalékponttal emelkedett.

A friss adat megjelenése előtt ugyanis még 4 százalék volt az év végi előrejelzések mediánja, ez most 4,55 százalékra ment fel.

Emellett már az MNB sem mehet el szótlanul

Miközben az elemzői várakozások folyamatosan emelkednek, az MNB legközelebb majd csak március végén frissíti inflációs pályáját. Az viszont már most látszik, hogy a decemberben az idei évre jelzett 4,7–5,1 százalékos idei átlagos infláció nehezen fog megvalósulni, hiszen a piacon nincs 6 százalék alatti forgatókönyv – teszi hozzá a portál.

A lapnak válaszoló elemzők többsége a kockázatokat egyelőre nehezen tudta számszerűsíteni, viszont azt egyértelműen jelezték, hogy az 5–5,5 százalékos prognózishoz képest felfelé mutató kockázatok vannak a kamatvárakozásokban is.

„Egyelőre nagy a kamatemelési nyomás az MNB-n” – vélekedett mások mellett például az Erste Bank elemzője.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×