eur:
395.81
usd:
368.78
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Shot of young businesspeople working late at night in a modern office
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Mindent boríthat az infláció

Szinte már naponta kell átírni a 2022-es inflációs pályát, hiszen az adatok folyamatosan kellemetlen meglepetést okoznak, emiatt pedig egyre többen gondolják úgy, hogy a jegybanknak is a gázra kell lépnie, és nem fogja tudni 5–5,5 százalékon lezárni a kamatemeléseket.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, januárban 7,9 százalékra emelkedett az infláció, jelentősen meghaladta a várt 7,45 százalékot. A Portfolio ennek okán utánajárt, hogy hogyan módosultak az éves előrejelzések.

Ez már tényleg a csúcs volt?

A gazdasági lapnak válaszoló elemzők többsége szerint igen, ugyanakkor megjelentek az első bizonytalan vélemények ezzel kapcsolatban. „Nehéz megmondani: reméljük, de a friss adat után nem vehető biztosra” – válaszolta a Századvég Gazdaságkutató szakembere.

Az ING Bank elemzője azt emelte ki, hogy ha a kormány a jelenlegi árszintekkel meghosszabbítja az üzemanyagárak befagyasztását (ezt azóta biztossá vált), akkor „minden valószínűséggel” a januári 7,9 százalék volt a csúcs.

A Portfolio megjegyzi, ritka az, hogy ennyire kiszámíthatatlan legyen az inflációs pálya, a KSH által közölt statisztika nyomán pedig az aktuális kérdés, hogy a vártnál magasabb infláció hogyan hatott az egész éves várakozásokra? Mint írják, a megkérdezett szakemberek az év egészére már szinte kivétel nélkül 6 százalék feletti átlagos áremelkedést jósolnak előre,

a decemberre vonatkozó várakozás pedig néhány nap alatt 0,55 százalékponttal emelkedett.

A friss adat megjelenése előtt ugyanis még 4 százalék volt az év végi előrejelzések mediánja, ez most 4,55 százalékra ment fel.

Emellett már az MNB sem mehet el szótlanul

Miközben az elemzői várakozások folyamatosan emelkednek, az MNB legközelebb majd csak március végén frissíti inflációs pályáját. Az viszont már most látszik, hogy a decemberben az idei évre jelzett 4,7–5,1 százalékos idei átlagos infláció nehezen fog megvalósulni, hiszen a piacon nincs 6 százalék alatti forgatókönyv – teszi hozzá a portál.

A lapnak válaszoló elemzők többsége a kockázatokat egyelőre nehezen tudta számszerűsíteni, viszont azt egyértelműen jelezték, hogy az 5–5,5 százalékos prognózishoz képest felfelé mutató kockázatok vannak a kamatvárakozásokban is.

„Egyelőre nagy a kamatemelési nyomás az MNB-n” – vélekedett mások mellett például az Erste Bank elemzője.

Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×