eur:
393.1
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Budapest Airport

Jelenleg is tárgyalnak a Budapest Airport eladásáról

A szándék nem változott, a folyamat lassult le a választások miatt.

Mint ismert, egészen 2021 végéig előrehaladott egyeztetéseket folytatott a magyar kormány és a Budapest Airport Zrt. a repülőteret működtető társaság eladásáról, sőt, még 2021-ben megkötötték volna a szerződést is. Ám december közepér Orbán Viktor azt jelentette be, hogy Ferihegy visszaszerzését nem sem észszerű nyélbe ütni az áprilisi országgyűlési választások előtt. Megjegyezte akkor, hogy a költségvetési hiányra figyelni kell, a reptér visszavásárlása pedig ehhez a kérdéskörhöz tartozik.

A VG arra volt kíváncsi, mi most a helyzet a reptér magyar állami kézbe vételével. Az ügyet magas szinten ismerő források azt közölték a lappal, hogy jelenleg is zajlanak tárgyalások a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég állami visszavásárlásáról, mindössze a folyamat intenzitása esett vissza.

Hozzátették, a közelgő választások politikai terhet jelentettek az üzlet szempontjából, ami a rendszerváltoztatás utáni időszak legnagyobb reprivatizációs ügyletének végkimenetelét akár veszélybe is sodorhatta volna azzal, ha választási ügyet kreálnak belőle. Ebből a szempontból tisztább helyzet lesz a voksolást követő időszak az eladás lebonyolítására. Mindezt a jelenlegi külföldi tulajdonosi kör elfogadta (a Budapest Airport Zrt. kanadai befektetői alapok tulajdonában van).

A lap emlékeztet, a kormányzatnak közismerten fontos a ferihegyi reptér "visszaszerzése", és a vasúti infrastruktúrát érintő főbb projektjeinek (a Budapest–Belgrád közötti, a Záhonyt az osztrák határral összekötő, az adriai, valamint a nyugat-balkáni irányú beruházások) eredményességéhez is szükség van a Liszt Ferenc repülőtér nagyobb szerepvállalására.

"Egy magyar konzorcium – amelyben az Orbán-kormány vezető pozíciót tölt be – a közelmúltban 4,4 milliárd eurós ajánlatot tett a vállalat 100 százalékos tulajdonrészére. Ez az összeg tartalmazza a Budapest Airport mintegy 1,4 milliárd eurós hitelállományát" - idézte fel a VG.

Címlapról ajánljuk

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×