eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (k) a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án. Mellette Nagy Márton (b) és Windisch László alelnökök.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kamatdöntő ülés jön a Monetáris Tanácstól, kiderül, idén merre indulunk

A testület legutóbbi kamatmeghatározó ülésén, decemberben 30 bázisponttal 2,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,4 százalékra az egynapos betét kamatát.

Kedden tartja idei első kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A testület legutóbbi kamatmeghatározó ülésén, decemberben 30 bázisponttal 2,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,4 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,4 százalékra.

A decemberi kamatemelés némi csalódottságot váltott ki az elemzőkből, akkor jelentősebb szigorítást vártak.

A keddi kamatemelési várakozás konszenzusa viszont elég egységesen 30 bázispont,

azaz 2,70 százalékos alapkamatot várnak erre a hónapra, az év végére pedig 4,25 százalék a Portfolió felmérésében résztvevő elemzők konszenzusa. Az irányadó kamat csúcspontját 4,8 százalékra teszik az elemzők az idei második negyedévben, és úgy számolnak, hogy a jövő év első felében egyesül újra az alapkamat és az egyhetes betéti ráta.

Tavaly novemberi kamatmeghatározó ülésén jelentette be a monetáris tanács, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól. Azóta 4,0 százalékra emelte az irányadóvá vált kamatot a múlt év végéig, és az idén még nem változtatott rajta, mert a forint árfolyama nem kényszerítette erre. Az egyhetes rátával a rövidtávú piaci kilengésekre igyekszik reagálni a jegybank, míg az alapkamattal az infláció mélyebb gyökereit célozza meg. Az elemzők arra számítanak, hogy az irányadó egyhetes rátát ezután havonta egyszer, a kamatdöntés után fogja változtatni a jegybank, amennyiben rendkívüli fejlemények nem kényszerítik gyors beavatkozásra.

Az alapkamat mai emelése azért is látszik indokoltnak, mert a fogyasztói árak decemberi emelkedése a várakozásokkal ellentétben nem bizonyult mérsékeltebbnek az előző havinál, éppen úgy 7,4 százalékos volt. Elemzők egy része a termelési költségek emelkedése és a vállalatok átárazási képességének ereje miatt azon sem lepődne meg, ha januárban még emelkedne is az éves infláció üteme.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×