INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

aegon

union biztosító

magyar állam

(GERMANY OUT) Vienna Insurance Group Sign, Salzburg Austria  (Photo by Mayall/ullstein bild via Getty Images)

A magyar állam részesedést szerez az Aegon és az Union biztosítóban

Infostart

Hosszas tárgyalást után az osztrák Vienna Insurance Insurance Group átadja két magyarországi biztosítójának 45 százalékát.

„Ad hoc” közleményt jelentetett meg honlapján az osztrák Vienna Insurance Group, amelyet az eladó holland Aegon is tudomásul vett. A közlemény alapján sikerült egyezségre jutni a magyar állammal az Aegon és az Union Vienna Insurance Group biztosítók sorsáról, a további együttműködés elveiről és irányvonalairól – számolt be a Portfolio.

A közlemény alapján a magyar állam 45 százalékos részesedést szerez az Aegon és az Union biztosítókban, a vételár és a további részletek azonban egyelőre nem ismertek.

A VIG üdvözölte a magyar állammal való együttműködést, és még a csütörtöki napon egyetértési jegyzőkönyvet (memorandum of understanding) fog aláírni a magyar állammal. Ilyenre került sor például 2015 februárjában az Erste Bank 15 százalékának megvásárlásakor is – jegyzi meg a gazdasági lap.

Következő lépésként a Vienna Insurance Group és a magyar állam tovább tárgyal a részvételről és az irányítási szerkezetről, begyűjti a szükséges igazgatósági jóváhagyásokat és kérelmezi a tranzakció megvalósításának engedélyeztetését – közölte az osztrák biztosító. A közlemény szerint a megállapodás a VIG számára meghagyja az ellenőrző befolyás mellett az operatív vezetés jogát is, a Portfolio feltételezése szerint hasonló módon, ahogy az Erste Bank esetében is történt.

Hozzáteszik: a magyar állam nevében ugyanaz a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. jár el, amely 2015-ben a Budapest Bank száz százalékos és az Erste Bank 15 százalékos tulajdonrészét is megvásárolta.

Az Aegon és az Union esetében Magyarország harmadik és hatodik legnagyobb biztosítójáról van szó,

a két biztosító egyesítéséről azonban (pillanatnyilag) nincs szó.

A lap mások mellett emlékeztet, hogy az Aegon elsősorban a lakossági vagyon- és felelősségbiztosítások, az Erste és a Vienna Life (korábban Axa) biztosítókat néhány éve magába olvasztó Union Biztosító pedig a unit-linked életbiztosítási termékek területén bír a teljes piaci részesedését messze meghaladó súllyal. Önmagában egyik sem nemzetstratégiai jelentőségű üzlet a Portfolio értékelése szerint, a biztosítói tartalékokból végrehajtott állampapír-befektetésekkel együtt sem.

Nyitókép: Mayall/ullstein bild via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018