eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Eltűnik a pulykahús Magyarországról?

A Magyar Pulykahússzövetség minden erővel azon van, hogy ne így legyen.

Vissszaszorulóban van a pulykahús Magyarországról, a folyamat visszafordításához egyszerre kellene hatékonyabb termelést lehetővé tevő fejlesztéseket végrehajtani, megkedveltetni a fogyasztókkal a pulykahúst mint alapanyagot, valamint akkora áremelést elérni, ami a boltokban kilogrammonként kétezer forint fölé vinné a fogyasztói árat - így foglalható össze a Magyar Pulykaszövetség véleménye, amelyet egy szakmai konferencián artikuláltak.

Mint a Világgazdaság írja, Muzsek András elnök rámutatott, hogy míg a csirketermelés az elmúlt 15 évben megduplázódott, a pulyka előállítása csökkent, szerinte azért, mert nem történtek meg a fejlesztések az ágazatban, sem telepi, sem feldolgozói szinten.

Saját vállalata, a Gallicoop piaca is főképp a szomszédos országok, valamint a francia, német és olasz átvevők, de például a keleti nyitás a pulykát nem érintette.

Azt is elmondta, a mintegy hétmillió darabos pulykaállomány csupán 83 százalékát vágják itthon, a 17 százaléknyi élőexport négyötöde pedig Lengyelországba megy, és a magyar termelők által hizlalt, de a lengyeleknél kisebb önköltséggel levágott és feldolgozott pulyka sokszor "szembejön" az európai piacon.

Az ágazatnak természetesen a világjárvány, de a madárinfluenza sem tett jót, mivel az első hírek után Kína már nem vett több pulykát a lengyelektől, a lengyel felesleg pedig rázuhant az európai piacra.

További nehézség, hogy a gasztronómiában sem áll túl jól a pulyka szénája, ennek is a hatása, hogy a termelők "behúzták a féket".

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×