eur:
393.54
usd:
369.13
bux:
65626.86
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

Nagyon is versenyképes az adórendszerünk

Nem annyira, mint mondjuk Észtországé, de a német, osztrák, amerikai és brit adórendszernél jobban.

Magyarország a 13. lett a vizsgált 37 OECD-ország közül a Tax Foundation által minden évben megjelentetett nemzetközi adó-versenyképességi rangsorban – közölte az EY az adópolitikával foglalkozó amerikai kutatóintézet vizsgálatáról.

Kiemelték: az ország megelőzi többek között

  • Németországot (16.),
  • Ausztriát (18.),
  • az Egyesült Államokat (21.),
  • Szlovéniát (25.),
  • az Egyesült Királyságot (22.) és
  • Lengyelországot (36.)

is a rangsorban.

A lista élén Észtország áll, míg a sereghajtó Olaszország (37.).

A tanulmány kiemeli, hogy

  • Magyarország legnagyobb erőssége az OECD-országok között legalacsonyabbnak számító társasági adója (9 százalék), illetve a nemzetközi vállalatokra vonatkozó adószabályokat is az átlagosnál jobbnak értékeli. Az egykulcsos jövedelemadót is előnyként tartja számon a felmérés.
  • A hátrányok között a riport a fogyasztási közterheket említi, elsősorban amiatt, hogy a vizsgált államok körében itthon a legmagasabb az áfakulcs (27 százalék).

Heinczinger Róbert, az EY adópartnere a közlemény szerint elmondta: jövőre egyebek közt tovább csökkennek a munkáltatói terhek, és egyszerűsítik az egyéni vállalkozók átalányadózási szabályait is, így várhatóan tovább erősödik Magyarország pozíciója a rangsorban.

Az adó-versenyképességi index több mint 40 változót vesz figyelembe öt kategóriában: társasági adók, egyéni adók, fogyasztási adók, vagyonadók és nemzetközi adózási szabályok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen átfogó reformra készül az Európai Unió és miért hajlandók még olyan tabunak számító területekhez is hozzányúlni, mint az adózás vagy éppen az állami támogatások rendszere. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. A második blokkban egy olyan országról volt szó, amely nem biztos, hogy sok befektető térképén fent van, de mégis érdemes nagyon odafigyelni rá. Hogy melyik ez az ország, arról Mohos Kristóffal, a Portfolio részvénypiaci elemzőjével beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×