eur:
393.76
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Young woman using smart phone and checking bills, taxes, bank account balance and calculating expenses in the living room at home
Nyitókép: kitzcorner/Getty Images

Bankholding: aki teheti, kezdje újra a hiteltörlesztést

Az időközben felhalmozott kamatot a moratórium lejáratát követően meg kell fizetni, emlékeztet a pénzügyi társaság.

2020 végén a három tagbank által nyújtott lakossági hitelek 41,6 százaléka esetén éltek az adósok a fizetési haladék igénybevételével, míg ez az érték 2021. június végére 33,3 százalékra csökkent. Hasonló változás érzékelhető a vállalati hitelek esetén: míg 2020 végén a cégek 28,4 százaléka élt a fizetési moratórium lehetőségével, 2021 júliusáig a vállalkozások 21,8 százaléka maradt csak a törlesztési moratóriumban – írja közleményében a Magyar Bankholding.

Összesen 261 milliárd forinttal csökkent a Magyar Bankholding tagbankjainak moratórium alatt álló hitelállománya a 2021. január 1. és június 30. közötti időszakban. A november 1-jétől érvénybe lépő, megváltozott jogosultsági rendszer miatt pedig további csökkenésre számítanak a bankcsoport szakemberei mindkét terület esetén.

Aki teheti, annak javasolt a hiteltörlesztés újrakezdése

Október elseje óta az ügyfelek mindössze két százaléka igényelt a tagbankoknál fizetési haladékot, főként a lakossági ügyfelek kérték a moratórium meghosszabbítását, leginkább gyermeknevelésre és jelentős jövedelem-csökkenésre hivatkozva. A Magyar Bankholding szakértői elsősorban a tényleges pénzügyi nehézséggel küzdőknek tanácsolják a moratórium meghosszabbítását, mivel a moratórium csak a kölcsön visszafizetésének elhalasztását jelenti, ám

az időközben felhalmozott kamatot a moratórium lejáratát követően meg kell fizetni.

„A moratórium utáni időszakban ki kell fizetni a felhalmozott tartozást, ennek következtében nő a visszafizetendő összeg, bizonyos esetekben pedig a havi törlesztőrészlet is. Ennek megelőzésére javasoljuk, hogy amennyiben ügyfeleink pénzügyi helyzete megengedi, fizessék tovább a törlesztőrészleteket az eredeti kölcsönszerződés feltételei szerint” – nyilatkozta Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Megváltozott feltételek a moratórium meghosszabbítására

A Magyar Bankholding emlékeztet, a törlesztési moratórium 2022. június 30-ig módosult formában, a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott rászorultsági alapon lesz elérhető, amelyet külön nyilatkozatban kérvényezhetnek az arra jogosult személyek.

A lakossági ügyfelek esetében a nyugdíjasok, a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, valamint azok, akiknek a háztartásában a jövedelem tartósan csökkent, továbbra is jogosultak a moratóriumra. A vállalkozások esetén azon cégek élhetnek a moratórium lehetőségével, amelyek tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, illetve 2020. március 18-a és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötöttek kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

„A meghosszabbítást már csak október 31-ig lehet kérvényezni

– azok az ügyfelek, akik addig nem nyilatkoznak a maradásról, automatikusan kikerülnek a moratóriumból” – tette hozzá Ginzer Ildikó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×