eur:
395.28
usd:
371.93
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Calculator with wooden house and coins stack and pen on wood table. Property investment and house mortgage financial concept
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Hitelmoratórium: ezek most a fontos határidők

Még pár napig van arra lehetőség, hogy a rászoruló banki adósok kérjék azt, hogy benne maradjanak a moratóriumban november elseje után is.

Vasárnapig jelentkezhetnek bankjuknál azok, akik továbbra is élnének a hitelmoratórium lehetőségével. A személyes ügyintézésre azonban leginkább péntekig nyílik mód, a hét utolsó napjáig az online megoldások kínálkoznak az érintetteknek - olvasható a Magyar Nemzetben.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva azt mondta: a moratórium hatalmas segítség azoknak, akik jelenleg anyagi nehézséggel küzdenek. Az államtitkár hozzátette: Európában sehol sem működtettek hasonlóan hosszú ideig ilyen nagy horderejű intézkedést a banki ügyfelek védelmében.

Az államtitkár szerint fontos döntés előtt állnak a moratóriumot most még igénybe vevők, több tényezőt is érdemes mérlegre tenniük. Elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a moratórium ezután csak szűkebb kör előtt áll nyitva. A kormány szeptemberi döntése nyomán

novembertől jövő év június 30-ig kizárólag a rászorulók vehetik továbbra is igénybe a hiteltörlesztési moratóriumot.

Ebből a szempontból rászorulónak számítanak a nyugdíjasok, a gyermeket várók és nevelők, a közfoglalkoztatottak, a munka nélküli vagy az álláskereső banki ügyfelek és azok a magánszemélyek, akiknek tartósan csökkent a jövedelmük. A vállalkozások közül pedig azok kérhetik a hosszabbítást, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző 18 hónaphoz képest - ismertette a szabályokat Tállai András. Hozzátette: a moratóriumban maradás ezúttal már nem automatikus, az érintetteknek nyilatkozatot kell benyújtaniuk bankjukhoz. Az eddigi tapasztalatok szerint a hitelintézetek a személyes ügyintézés mellett elektronikus csatornán is módot adnak arra, hogy ügyfeleik megtegyék nyilatkozatukat.

Kiemelte azt is, hogy a kormányzat a törlesztéshez most visszatérők kezét sem engedi el, hiszen jogszabály írja elő, hogy

a halasztott kamatfizetést a bankok nem tőkésíthetik, vagyis nem alkalmazhatnak kamatos kamatot.

Tállai András felhívta a figyelmet arra, hogy Európa több államában is kamatos kamattal kell számolniuk az ügyfeleknek, ráadásul rövidebb volt a moratórium ideje is. Itt 2020 márciusa óta, vagyis összességében több mint két évig él az átmeneti törlesztési mentesség lehetősége, másutt csupán néhány hónapra garantálták ezt. A magyar szabályok azzal is védik a hiteleseket, hogy kimondják: a moratórium miatt a korábbihoz képest nem emelkedhet meg az adós törlesztőrészlete, helyette azonban meghosszabbodik a futamidő. Emiatt tanácsosnak tűnhet, hogy aki tudja és képes rá, térjen vissza a törlesztéshez, s csupán azok maradjanak a moratóriumban, akiknek ez az anyagi talpon maradást jelenti - fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte: a hitelmoratórium kétségkívül hatalmas segítség azoknak, akik most nem tudnak fizetni.

A kormány azért döntött a moratórium jövő június végéig tartó meghosszabbítása mellett, hogy a gazdaság újraindításakor a rászorulók részére továbbra is megőrizze ezt a pénzügyi védőhálót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×