eur:
395.64
usd:
364.84
bux:
65592.49
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Hitelmoratórium - Fontos figyelmeztetéssel él az MNB

Alig egy hét van a törlesztési moratórium meghosszabbítására, de sok rászoruló hiteladós még kivár az igényléssel. Az MNB 16 banknál vizsgálja, hogy azok megfelelően tájékoztatják, szolgálják-e ki a moratóriumból visszatérőket - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI-nek.

Már csak néhány napjuk maradt az anyagilag nehéz helyzetben lévő hiteladósoknak, hogy jelentkezzenek bankjuknál a törlesztési moratórium 2022. június 30-ig való meghosszabbítására - hívta fel a figyelmet a jegybank felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke.

Az erről szóló kormányrendelet október 31-ig ad lehetőséget, hogy a nehéz helyzetben lévő nyugdíjasok, gyermeket nevelők vagy várók, a közszférában dolgozók, munkanélküliek és a tartós jövedelemcsökkenést elszenvedettek jelezzék: továbbra is élni kívánnak a fizetési stop lehetőségével.

Kandrács Csaba elmondta: a hosszabbításról szóló nyilatkozat formanyomtatványa személyesen az ügyfél bankjának bármelyik fiókjában, internetbankon, a hitelintézet honlapján kitöltve vagy akár elektronikusan aláírt emailben is elküldhető.

Postai vagy telefonos nyilatkozatra a jogszabály szerint nincs mód.

Mivel a hó vége hétvégére esik, a személyes nyilatkozattétel - néhány szombaton is nyitva tartó fővárosi bankfiók kivételével - október 29-ig lehetséges - mutatott rá Kandrács Csaba.

Egyelőre a vártnál kevesebben hosszabbították meg a törlesztési moratóriumot, bár az MNB szerint a lakossági ügyfelek mintegy 10 százaléka jövedelme, élethelyzete alapján a sérülékeny, a törlesztés szempontjából "kifeszített" körbe tartozik - mondta.

Hozzátette: korábbi hasonló példák is azt mutatják, hogy rengetegen az utolsó percre hagyják a jelentkezést. Nem érdemes azonban kivárni, hiszen így - főképp a személyes ügyfélfogadás során - az utolsó órákban az érintettek túlterhelhetik a bankfiókok kapacitását.

A jegybanki vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az okostelefonnal, internettel nem rendelkezőknek az MNB budapesti ügyfélszolgálata vagy a - minden megyeszékhelyen elérhető - Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodák segítenek igény esetén a hosszabbításról szóló dokumentum kitöltésében.

Hangsúlyozta, hogy akinek van jövedelme, munkahelye, célszerű elhagynia a moratóriumot. Ha ők nem tesznek nyilatkozatot, törlesztésük folytatódik.

Ez azért fontos, mert a moratórium - amely a járvány első hullámai idején az egyik leghatékonyabb válságkezelő eszköznek bizonyult -

nem "tartozáselengedés", hanem fizetési haladék.

A hitelre a fizetési stop alatt is kamat rakódik. A jelzáloghitelesek mintegy felének legalább 10 százalékkal, a személyi kölcsönt felvettek felének 40 százalékkal nő meg az összes visszafizetendő tartozása, ha jövő júniusig - akár feleslegesen - a moratóriumban maradnak - világított rá a jegybank alelnöke.

Hozzátette: a bankok piaci fizetéskönnyítő programjaikkal - például futamidő-hosszabbítással, olcsóbb hitelre váltással, a törlesztés átmeneti felfüggesztésével, biztosítási vagy lakástakarék megtakarítás beszámítása révén a tartozás csökkentésével - segítenek akkor is, ha valakinek az élethelyzete a törlesztés újbóli megkezdése után fordulna váratlanul kedvezőtlenné.

Az MNB 16 hitelintézetnél vizsgálja, hogy azok hogyan tájékoztatják a moratóriumból visszatérőket, és azok hiteleinek kezelésénél "pontról pontra" betartják-e a jogszabályi előírásokat. Jelentős problémát eddig nem találtak, de a témavizsgálatot folytatják - húzta alá Kandrács Csaba.

A jegybank idén júliusi, a bankoknak küldött vezetői körlevele megkönnyíti a fizetési stop alatt felgyűlt kamatok, költségek gyorsabb rendezését is. Az MNB elvárja, hogy a hitelintézetek ne számítsanak fel előtörlesztési vagy szerződésmódosítási díjat azoknak, akik egy összegben kifizetnék e tartozásukat vagy magasabb havi törlesztést vállalnának, hogy az eredeti futamidő végére letudják teljes hiteltartozásukat - összegezte Kandrács Csaba, az MNB alelnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×