eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Szakértő a földgázdrágulásról - Oroszország most mutatja meg, ki az úr a háznál

Szőcs Gábor, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint keresleti és kínálati oka is van az áremelkedésnek.

Soha nem látott magasságba emelkedett a gáz ára egész Európában, hét elején története során először lépte át a megawattóránkénti 100 eurót a holland gáztőzsdén a földgáz jegyzése.

Arról, hogy miért történt ez a drasztikus áremelkedés és milyen okok állnak a folyamatok hátterében Szőcs Gábor, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere beszélt érdeklődésünkre.

"Keresleti és kínálati oka is van:

  1. a földgáz iránti globális kereslet gyakorlatilag már meghaladja a járvány előtti szintet, a klímavédelmi törekvések is növelik a keresletet
  2. Oroszország éppen megmutatja, hogy ki az úr a háznál, és jóval kevesebb gázt küld Európába, mint korábban; és a cseppfolyós gázból sem érkezik annyi, mint korábban.

Ebből az következik, hogy az európai gáztározók is jóval kevésbé vannak feltöltve, mint korábban" - ecsetelte a szakértő.

Szerinte a kereskedők meg fogják vásárolni a szükséges mennyiséget, akár magasabb árszinten is, de fontosnak tartja kiemelni:

"Bár hanyatt lehet esni attól, hogy a földgáz áa a járvány előtti szinthez képest kilencszeresére nőtt, de amikor erről beszélünk, az csak a holnap elfogyasztandó földgázra igaz, az egy év múlva felhasználandó földgáz ára jóval kevésbé drágult már. A három év múlva lévő fogyasztásra vásárolt földgáz már csak 30 százalékkal drágult" - részletezte.

Ezt értelmezve elmondta,

az árak később normalizálódni fognak.

Hogy a rezsicsökkentésre milyen hatása lesz a folyamatoknak, azt mondta, jelentős az importkitettség, és a jövő évi földgázvásárlás választ fog adni erre a kérdésre.

A klímavédelem mint árfelverő hatás nem pontosan kitapintható, de azt leszögezte,

"a klímavédelem önmagában egyre drágább és drágább lesz",

ezért a klímavédelem melletti kitartás mennyire marad tartós, vagy az inflációs folyamatokba hogyan gyűrűzik be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×