eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Az uniós szakpolitikák nem tudják megakadályozni a mezőgazdasági vízpazarlást

Ezt az Európai Számvevőszék (ECA) állapította meg kedden közzétett különjelentésében.

A luxemburgi székhelyű uniós testület szakértői úgy vélik, hogy a gazdálkodók - akik a vízkivétel egynegyedéért felelősek az EU-ban - túl sok mentességet élveznek az uniós vízpolitika alól, ami akadályozza a megfelelő vízhasználat biztosítására irányuló erőfeszítéseket. Véleményük szerint ez főként annak tulajdonítható, hogy az EU agrárpolitikája a hatékonyabb vízhasználat helyett, inkább a nagyobb mértékű vízhasználatnak kedvez, és túl gyakran támogatja azt.

Az ECA jelentésében rámutatott: a vízgazdálkodással kapcsolatos jelenlegi uniós megközelítés a 2000. évi víz-keretirányelvre nyúlik vissza, amely a fenntartható vízhasználatra vonatkozó jogszabályokat vezetett be. A tagállamok azonban számos kivételt tesznek a mezőgazdaságot illetően, mivel a termelők - még a vízhiánnyal küzdő régiókban is - igen könnyen kapnak vízkivételi engedélyeket. "Ugyanakkor egyes nemzeti hatóságok ritkán alkalmaznak szankciókat, ha illegális vízhasználatot észlelnek" - mutattak rá a számvevők.

A jelentés hozzáteszi, hogy a víz-keretirányelv azt is előírja a tagállamok számára, hogy

alkalmazzák a "szennyező fizet" elvét, azonban a mezőgazdaságban felhasznált víz továbbra is olcsóbb, és sok tagállam még mindig nem térítteti meg a mezőgazdasági vízszolgáltatások költségeit

úgy, mint más ágazatokban. A mezőgazdasági termelőknek gyakran nem kell megfizetniük az általuk ténylegesen felhasznált vízmennyiséget - hangsúlyozta a tanulmány.

A számvevőszék azt is problémának tartja, hogy a közös agrárpolitika (KAP) támogatásainak kifizetése nem függ a hatékony vízhasználatot ösztönző kötelezettségek teljesítésétől. Véleményük szerint a KAP egyes eszközei elősegíthetik a vízkészletekre nehezedő nyomás csökkentését, például azzal, hogy a kifizetéseket környezetbarátabb gyakorlatokkal kapcsolja össze, és hatékonyabb öntözési infrastruktúrát finanszíroz.

Hasonlóképpen, az uniós szakpolitikák által előírt öntözőrendszer-korszerűsítés gyakran kontraproduktív, mivel a megtakarított vizet az intenzívebb öntözést igénylő növények vagy nagyobb terület öntözésére használják fel újra.

Emellett, a KAP olyan mezőgazdasági gyakorlatokat is finanszíroz, mint a vízmegtartó intézkedések, azonban a gazdálkodók ritkán élnek ezzel a lehetőséggel - közölte a számvevőszék.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×