eur:
387.83
usd:
359.71
bux:
69054.35
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Nyitókép: Unsplash.com

Módosították a hitelmoratórium szabályait

A változás a természetes személyek hitelkártya adósságát érinti.

Két olyan rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben, ami a hitelmoratórium szabályaival foglalkozik – hívja fel a figyelmet a Hvg.hu.

Ezek közül az egyik a könnyítést visszamenőlegesen szabályozza úgy, hogy a jegybank által tavaly februárban megállapított (átlagos) kamattal kell számolni két hiteltípus, a hitelkártya-szerződések és a folyószámlahitelek esetében.

A rendelet alapján az ilyen hiteltípusokkal rendelkező magánszemélyeknek (akik éltek a moratóriummal) nem a szerződésben meghatározott kamatot kell fizetniük, hanem a piaci átlagost. Ezért a bankoknak most ki kell kalkulálniuk, hogy a piaci átlagos kamatnál többet vagy kevesebbet számolnak fel az ügyfeleknek, és ha többet, akkor a kisebb kamatot kell relevánsnak venni.

A második módosítás a természetes személyek hitelkártya- és fizetési számlához kapcsolódó hitelszerződésére vonatkozik. Ez 500 ezer magyar ügyfélt érint, és jóval kedvezőbb, személyi hitelekre jellemző kamatozásra számolják át hitelüket.

Címlapról ajánljuk
A MOB elnöke fontos üzenetet mondott a Milák-ügyben

A MOB elnöke fontos üzenetet mondott a Milák-ügyben

Tartsuk tiszteletben és ne bántsuk az olimpiai bajnok úszó Milák Kristófot, ezt kéri a szurkolóktól Gyulay Zsolt, a MOB elnöke. Beszélt a hatszoros olimpiai aranyérmes kajakozó Kozák Danuta visszatéréséről és az esélyesség kezeléséről is.

Elemzők az Arénában: Magyar Péter pártja az ellenzék legnagyobbja lett

A Tisza Párt vezetője számára a szervezetalkotás lehet a legnagyobb kihívás 2026-ig, de ha megmarad a politikában, akár Orbán Viktor kihívója is lehet – értékelt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszéltek a műsorban Karácsony Gergely főpolgármester és kihívóinak júniusi esélyeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Reagálnak a befektetők az OTP és a Mol friss jelentésére

Reagálnak a befektetők az OTP és a Mol friss jelentésére

A befektetők figyelme ma reggel az OTP-re és a Mol-re szegeződik itthon, hiszen mindkét vállalat hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését. A vártnak megfelelő bevételt, de valamivel magasabb profitot szállított az OTP, a menedzsment nem is változtatott a márciusban kiadott előrejelzésein. A Mol számai messze elmaradtak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott a társaság. Közben a nemzetközi színtéren folytatódik a hét korábbi részében is látott pozitív momentum, emelkednek a vezető részvényindexek, a német DAX pedig új történelmi csúcsot állított be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 10. 08:41
×
×
×
×