eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pxhere

Vendégéjszakák száma - Még nagyon sokkal vagyunk a 2019-es szint alatt

Hogy mennyivel, az a KSH friss, részletes számaiból kiderül.

Júliusban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 9,6 százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához viszonyítva, de 36,1 százalékkal kevesebb volt a járvány kitörése előtti év, 2019 júliusához képest - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 8,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de 11,1 százalékkal elmaradt 2019 júliusitól. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16,2 százalékkal emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 70,0 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 1,2 millióval, a külföldieké 350 ezerrel volt magasabb. Az összes vendégéjszaka 80 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

A belföldi vendégek az éjszakák 59 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke 7,6 százalékos volt. A panziókban a tavalyival közel megegyező számú, ugyanakkor az üdülőháztelepeken és a kempingekben 2,0, illetve 6,6 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken a táboroztatások újraindulása miatt a forgalom négyötödével, 81,0 százalékkal nőtt. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák több mint harmadát regisztrálták.

A külföldi vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma csaknem harmadával, 32,1 százalékkal emelkedett tavaly júliushoz képest. A növekedés Budapesten volt a legnagyobb, 85,9 százalékos.

Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 29,1 százalékkal kevesebb, összesen 5,6 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 14,1, a külföldiek 56,9 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint a múlt év azonos időszakában.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele 25,3 százalékkal múlta felül a tavaly júliusit és elérte 47,524 milliárd forintot, ugyanakkor az első hét hónapban 27,9 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest és 100,558 milliárd forint tett ki. Ezen belül a szállásdíjbevételek júliusban 25,2 százalékkal, 28,908 milliárd forintra nőttek, de a január-júliusi 57,879 milliárd forint 24,7 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A vendéglátásból származó bevételek 23,2 százalékkal, 11,106 milliárd forintra emelkedtek júliusban, a héthavi 26,406 milliárd forint viszont 30,7 százalékkal kevesebb a tavaly január-júliusinál.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×