eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.

Az MNB csütörtökön azt közölte, hogy a pénztártagok számára előnytelen ingatlanügyleteket bonyolítottak a Pannónia Nyugdíjpénztár vezetői, ezért a jegybank kezdeményezte az ügyvezető és az igazgatótanács elnökének felmentését. Az ügyvezetőre, az igazgatótanács elnökére és további 13 jelenlegi és volt pénztári vezetőre összesen 59 millió forintos személyi bírságot is kiszabott a jegybank a pénztártagok számára vagyoni hátrányt okozó ingatlanügyletek nyomán.

A Pannónia Nyugdíjpénztár reagálásában hangsúlyozta, hogy a pénztár vezetői mindenkor, így az ingatlanügyletek során is gondosan, felelősen és a pénztártagok érdekének megfelelően jártak és járnak el. A nyugdíjpénztár álláspontja, hogy az MNB határozatában lévő megállapítások alaptalanok, az MNB által kiadott tájékoztatás pedig megtévesztő.

Az ingatlanfejlesztés végrehajtása törvényes és sikeres volt, az előzetes terveket jelentősen meghaladó eredményt hozott a pénztártagok számára. A Pannónia Nyugdíjpénztár közel 130 milliárd forintos vagyonának fél ezrelékét érinti az MNB által vizsgált befektetés - jelezték.

A pénztár vezetése által kidolgozott és elfogadott ingatlanstratégia által az utóbbi években dinamikusan nőtt az ingatlan portfólió hozama, 2020-ban kiemelkedő, éves 10 százalékos eredményt ér el - közölte a nyugdíjpénztár.

A pénztár ingatlanbefektetéseit és a kapcsolódó adásvételek értékét a pénztár letétkezelője, az MNB által engedélyezett értékbecslő, több független igazságügyi szakértő, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálta és elfogadta. Valamennyi befektetési döntésről a tagokat a közgyűlésen keresztül folyamatosan tájékoztatták. Mind a vizsgált ügylet, mind a pénztár teljes gazdálkodása jogszerű és átlátható, a tagok hosszú távú érdekeit folyamatosan figyelembe veszik - hangsúlyozta a Pannónia Nyugdíjpénztár.

A pénztár közleményében az MNB határozatával kapcsolatban úgy fogalmaz: "mint ahogy ezt az MNB is megállapítja, a pénztár hosszú távú működése megbízható, stabil és folyamatos."

A tájékoztatás szerint a 26 éves Pannónia Nyugdíjpénztár 36 ezres taglétszámával a 9. a pénztárak között, de a tagok vagyona alapján a 6. helyet foglalja el. Az egy főre jutó megtakarítás több a szektor átlagánál, fejenként több mint 3,5 millió forint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×