eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Lehet, hogy még egy nagyobb kenyérdrágulás is lenyelhető lesz

Septe József pékszövetségi elnök az InfoRádióban egy átlagember számára napi 3 forintos költségnövekedéssel számol, de ez csak nagyon óvatos becslés.

Az étkezési gabona és a nyersanyagárak emelkedése, valamint a bérköltségek növekedése miatt drágulhat a kenyér és péktermék a közeljövőben - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József.

"A tavaly ilyenkori, aratásközeli árakhoz képest

durván 30 százalékkal ment fel a búza ára.

Van olyan minőségi búza, amely még jobban is drágult. Komoly mértékben mentek még föl az energiaárak, a logisztikai költségek, de a munkabérköltségek is. Azt gondolom, a sütőipar nem egy olyan ágazat, ahol hatalmas nyereségek vannak, ezért nem olyan nagy az eredménytermelő képessége; a megnövekedett költségeit kénytelen lesz áthárítani a vásárlókra" - magyarázta.

Egyszersmind tisztázta: különbség van az átadási ár és a fogyasztói ár között.

"A fogyasztói árat nem a sütőipar határozza meg, annak csak az átadási árban van szerepe, de azt is a multinacionális láncok határozzák meg, ahogy utána a termék árát is. Nekünk csak az átadási ár mértékében van tehát szerepünk, ott sem sok, csak jóváhagyhatjuk azt az árat, amelyet a vevőink jóváhagynak számunkra" - szögezte le.

Hogy a felsorolt körülmények mekkora áremelkedést generálnak, arról Septe József azt mondta: minden sütőipari szakbolthálózat a "maga ura" az ár meghatározásakor, ahogy a multinacionális cégek is saját árakat határoznak meg, más boltoknál viszont egyéni árazás lehet, ezért nem tudna jóslásba bocsátkozni.

Tovább árnyalja a helyzetet, hogy minden szereplőnek más költségei vannak, például nem mindegy, hogy kézi technológiával dolgoznak-e, valamennyire gépesített eljárással vagy automatával. Ezek a tényezők nagy mértékben befolyásolják az árképzést, de

az alapanyagár és a más költségek változásából lehet következtetni az áremelésre, amelynek most nagyon komoly mértéket kell képviselnie,"

ugyanis tavaly ilyenkorhoz képest az energiaár 30-40 százalékkal emelkedett, de például a gázolaj is 80 forinttal drágult idén januárhoz viszonyítva, ezeket valakinek ki kell fizetni, nem tudják a vállalkozások tovább finanszírozni.

Egy magyar állampolgár, mint rámutatott, 30-39 kiló kenyeret fogyaszt el egy évben, és egy nap egy emberre 10-12 dekagramm kenyeret szoktak számolni. Így Septe József várakozása szerint napi szinten 3 forint lesz a drágulás mértéke egy átlagember számára, ebből "egy doboz cigaretta sem jön ki egy hónapban".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×