INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

gyümölcs

kelemen péter

fruitveb

Felemás képet mutat a magyar gyümölcs – helyzetkép

Felemás képet mutat a magyar gyümölcs – helyzetkép

Kiegyensúlyozott lesz ebben a szezonban az alma piaca, de augusztusban a jó minőségű magyar görögdinnye és a szilva is viheti a prímet. Az őszibarack termés javarészt viszont elvitte a fagy, alig maradt belőle. Ebben az évben a mínuszok mellett a fényszegény időjárás és a hőhullámok egyaránt komoly károkat okoztak, ami az árakban is érzékelhető.

Idén a kajszi és a meggy mennyisége is jóval az optimális alatt maradt, cseresznyéből viszont hiába volt magasabb hozam, mégsem zárhattak jó szezont a gazdák – ismertette Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Mint mondta, szakaszonként akár a keresletet is meghaladó volt a termés, de a termelői integráció hiánya azt eredményezte, hogy miután nem tudtak megfelelő mennyiségű cseresznyét exportálni, időszakonként sok olyan gazdálkodó volt, akinek eladhatatlan volt az áruja.

A szervezet gyümölcstermesztésért felelős alelnöke szerint

az epertermelők összességében jó évet zártak, őszibarackból viszont a tavalyi töredéke termett.

A március–áprilisi fagy a csonthéjasok közül ezt vitte el leginkább. Az időjárási viszontagságokat a szilva és az alma sínylette meg a legkevésbé. A Magyarországon termesztett meghatározó fajtákon (Lepotica, Stanley, President) közepesnél jobb termés látszik, néhány új, modernebb német fajtánál viszont, amit a magyarországi termelők sok helyen telepítettetek, sokkal jelentősebb terméskiesések vannak. Kelemen Péter hozzátette: 550 ezer tonna plusz-mínusz 10 százalékos sávba várják az országos almatermést. Bár az átlagoshoz képes a gyümölcsméret kisebb lehet, a tavalyi rendkívül alacsony almatermést az idei évi jelentő mértékben meghaladhatja.

A szakemberek a gyümölcsök esetében tavasszal

a fogyasztói árakban 30 százalékos emelkedést vetítettek előre, a tényleges drágulás végül fajonként eltérően alakult.

A FruitVeb alelnöke szerint a fogyasztói árak sok tekintetben hasonlóan magasak voltak mint a 2020-as árak, amelyek viszont jóval meghaladták a korábbi évek árait. Ehhez illeszkedően a magyar termesztésű őszibaracknak ára nagyon magasan van. A kajszi, ha nem is drágább, mint tavaly, a megszokotthoz képest ugyancsak magas ártartományban kapható, amit nem kis részben az európai piaci viszonyok alakulása is befolyásol.

Kelemen Péter a felvásárlási árakkal kapcsolatban elmondta: a tavalyinál alacsonyabb volt a meggy és a cseresznye felvásárlási ára. Magas áron tudja viszont értékesíteni termékét a nagybani piacon az a csekély számú gazdálkodó, akinél az őszibarack megmaradt, de az árakat tekintve a kajszisok is jó szezon zárhatnak.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Felemás képet mutat a magyar gyümölcs – helyzetkép
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018