eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Furcsa mocorgás van a téglapiacon, a GVH odacsap

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a kerámia falazóelemek belföldi piacán. Ennek a vizsgálati eszköznek az alkalmazására először került sor, amióta a kormány kibővítette a versenyhatóság eszköztárát az építőipari piaci problémák hatékonyabb kezelésére

A GVH-hoz több olyan piaci jelzés is érkezett, amely szerint az építkezők növekvő nehézségekkel szembesülnek a kerámia falazóelemek - különös tekintettel a tégla-, áthidaló- és válaszfal termékek - beszerzése során: az árak a közelmúltban drasztikus mértékben megemelkedtek, nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű termék, valamint számos esetben kizárólag egy gyártó termékei érhetők el a piacon.

A piaci folyamatok feltárása és értékelése céljából indított vizsgálat során szerdán tégla és egyéb falazóelemeket gyártó, valamint építőanyag-nagykereskedő vállalkozásoknál tartottak helyszíni kutatást a hivatal szakemberei.

A GVH ismertette, hogy a gyorsított ágazati vizsgálat kiterjed a kerámia falazóelemek magyarországi piacán uralkodó versenyviszonyok elemzésére, így különösen

  • az érintett termékkör felhasználási területeire,
  • a piaci kínálatra, illetve
  • a piaci szereplők által alkalmazott egyes üzleti feltételekre, ideértve az árakat is.

A gyorsított ágazati vizsgálatban kötelező adatszolgáltatáson alapuló tényállás-feltárás is alkalmazható.

A vizsgálat eredményeit a hatóság jelentésben összegzi majd. A jelentés tervezetének elkészítésére irányadó időtartam egy hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×