eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Disease and economy as an economic pandemic fear and coronavirus fears or virus Outbreak and Stock market selling as a sick financial health and business recession concept with 3D illustration elements.
Nyitókép: wildpixel/Getty Images

Magyarország áll az euróövezeti inflációs lista élén

Májusban két és fél éve a legmagasabb infláció alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése szerint.

2021 ötödik hónapjában 2,0 százalékra, 2018 októbere óta a legmagasabbra emelkedett az infláció az euróövezetben az áprilisi 1,6 százalékról. Tavaly májusban 0,1 százalék volt az euróövezeti infláció. Az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek májusban a fogyasztói árak az euróövezetben az áprilisi 0,6 százalék után.

A két és fél éve a legmagasabb májusi infláció részben az alacsony bázisértékre, részben pedig a keresletnek a gazdaság újra indításával együtt járó felfutására vezethető vissza.

Az Európai Unióban 2,3 százalékos infláció alakult ki májusban az áprilisi 2,0 százalék után. Tavaly májusban 0,6 százalék volt az uniós infláció.

  • A legmagasabb inflációt Magyarországon regisztrálták májusban, 5,3 százalékost.
  • Lengyelországban májusban 4,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak egy év alatt,
  • Luxembourgban pedig 4,0 százalékkal.

A legalacsonyabb inflációs ráta, mínusz 1,2 százalékos Görögországban alakult ki májusban. Máltán 0,2 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke, Portugáliában pedig 0,5 százalékos.

Az euróövezeti fogyasztói árindex májusi éves emelkedéséhez az energiaárak 1,19 százalékponttal járultak hozzá, köszönhetően a 13,1 százalékos éves emelkedésnek az áprilisi 10,4 százalék után. A szolgáltatások 0,45 százalékpontot emeltek a fogyasztói árindexen, a nem energiaipari termékek 0,19 százalékponttal, az élelmiszerek és élvezeti cikkek pedig 0,15 százalékponttal járultak hozzá.

Az energiaárak, élelmiszerek, alkoholok és dohányipari termékek árának leszámításával kalkulált maginfláció 1,0 százalékkal emelkedett májusban az áprilisi 0,7 százalék után.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×