eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Résztvevők melegítenek az Európa-napi fesztivál 13 év - 13 km elnevezésű futóversenyén Budapesten, a Szabadság téren 2017. május 7-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Miért ne lehetne 5 százalékos a futóversenyek nevezési díjának áfája?

Ezt a kérdést feszegeti most a Szabadidősport-esemény Szervezők Országos Szövetsége.

A Szabadidősport-esemény Szervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) javaslatot tesz a nevezési díjak 5 százalékos áfájának bevezetésére.

A legnagyobb és legrangosabb hazai szabadidősport-eseményeket tömörítő szervezet 2019-ben alakult azzal a céllal, hogy olyan kohéziót teremtsen ezen a területen, amely kellő erővel és súllyal bír az illetékes döntéshozók előtt is. Az egyre nagyobb bázissal rendelkező SZEOSZ úgy számol, hogy az áfacsökkentéssel még többen fognak indulni az egyes szabadidősport-eseményeken.

Kocsis Árpád, a szövetség alelnöke az MTI-nek elmondta:

tanulmány is készült a témában.

"A kérés gazdasági alátámasztására a PwC Magyarország elkészítette az áfacsökkentés hatástanulmányát, mely szerint az állami költségvetésnek alig 400 millió forint közvetlen kiesése származna. Ellenben az 5 százalékos áfa hatására generált magasabb részvétel, az aktívabb életmód csökkenti az állam egészségügyi költségeit, mivel a sportos ember sokkal ritkábban fordul orvoshoz, vásárol gyógyszert, nem, vagy lényegesen később kapja el a civilizációs betegségeket" - tette hozzá Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője.

A SZEOSZ jelezte, tisztában van vele, hogy a gazdaság sok területe tesz javaslatot a 27 százalékos általános áfa csökkentésére, azonban tevékenységéből adódóan vallja:

"Ne csak azon termékek áfája legyen alacsonyabb, ami hízlal, hanem az is, ami fogyaszt!".

A SZEOSZ mindezek mellett elindította a Sportold magad egészségesre! mozgalmat. Ugyanezzel a címmel egy kisfilm is megjelent, melyben a szabadidejükben rendszeresen sportoló orvosok mondják el véleményüket a mozgás, és kiemelten a Covid-időszak alatti, illetve utáni aktivitás, sportolás szerepéről.

"A világjárvány megmutatta, milyen fontos, hogy az emberek fittek, egészségesek legyenek. Tanulmányok sokasága bizonyítja, hogy a sport, a rendszeres mozgás, a testedzés segít megelőzni pont azon betegségeket (magas vérnyomás, szív és érrendszeri problémák, cukorbetegség, elhízáshoz köthető bajok), amelyekben mi magyarok világviszonylatban nagyon elöl állunk a statisztikákban" - áll a SZEOSZ összegzésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×