INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

hitel

helyreállítási alap

rrf

Százmilliárdok bánják, hogy lemondunk az uniós hitelről, de…

Százmilliárdok bánják, hogy lemondunk az uniós hitelről, de…

Infostart

Magyarország nem kívánja igénybe venni az EU helyreállítási alapjának (RRF) hitel lábát, csak a vissza nem térítendő támogatást vesszük fel. A döntésben szerepet játszhatnak költségvetési, pénzpiaci és politikai okok is.

Mint ismert, tavaly a koronavírus-járvány, illetve az abból eredő gazdasági válság következtében 80,4 százalékra emelkedett a GDP-arányos államadósság az előzetes adatok szerint a 2019-es 64,7 százalékról. Ezzel nyolcéves csökkenő tendencia tört meg, hirtelen 2011-es szintre, történelmi csúcsra ugrott vissza Magyarország adósságrátája. Ráadásul a kormány a következő években sem számít meredek csökkenésre.

A Portfolio szerint az idei kilátásokból már látszik, miért nem akarja a kormány lehívni az uniós alap hitelét: a tavaly év végi 80,4 százalékos adósságráta és a 2021 végére várt 79,9 százalék között nagyon kicsi a különbség, akár a forint gyengülésével vagy kicsit rosszabb gazdasági teljesítménnyel is veszélybe kerülhetne a várakozás. Vagyis ebből a szempontból érthető a kormány idegenkedése az uniós közös hitelfelvételtől, abból a szempontból viszont nem, hogy

annak kamata várhatóan jóval kedvezőbb lenne magyar szempontból, mint a hasonló futamidejű piaci vagy államközi kölcsönök esetében.

De akkor miért nem?

A Portfolio azt követően, hogy példákon át sorra veszi, hogy mind a piaci, mind pedig az államközi hiteleknél jóval kedvezőbb kondíciók mellett tudnánk lehívni az RRF-ből kölcsönt, megjegyzi: ahhoz azonban, hogy valóban 100 milliárd forintos nagyságrendű spórolásról lehessen beszélni, teljesülnie kellene egy „bevonhatósági feltételnek”.

Az államközi szerződések jellemzően egy-egy projektre vonatkoznak, vagyis a konkrét beruházáshoz biztosítja a hitelkeretet. Ez egyrészt rugalmas, hiszen csak a felhasználással párhuzamosan kell lehívnunk, másrészt nem kötik feltételekhez a pénz felhasználását. Az RRF-alap pénzei viszont eleve meghatározott célokra használhatók fel, de közben folyamatos uniós ellenőrzéssel kell számolni az elköltése során. Plusz, például a kínai és orosz hitelek esetében a felek azt is elvárják, hogy a finanszírozott beruházásokban is részt vegyenek, vagyis a pénz egy része hozzájuk vándoroljon vissza.

Vagyis a drága (de részben piaci alapúvá konvertálható) államközi hitelek kiváltására az RRF-forrás nem alkalmas.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018