INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

erste bank

koronavírus

járvány

Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója , mielőtt megállapodást ír alá a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek garanciájáról Pier Luigi Giliberttel, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatójával a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2018. február 22-én. A megállapodással kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez az érintett társaságok.

A járvány ellenére is eredményes évet zárt az Erste Bank

Infostart

A koronavírus-járvány ellenére az Erste Bank 22,9 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta 2020-at, miközben 27 milliárd forint kockázati költséget könyvelt el - ismertette Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója csütörtökön, online sajtótájékoztatón. A pénzintézet adózás utáni eredménye csaknem 37,5 milliárd forinttal maradt el 2020-ban az egy évvel korábbitól.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy a pénzintézet működési eredménye tavaly 1,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A működési bevételek 3,6 százalékkal nőttek 154,5 milliárd forintra, a költségek 6,2 százalékkal emelkedtek elsősorban a beruházások és az amortizáció miatt - részletezte.

A fizetési moratórium, a babaváró hitel és a jegybank NHP hajrá programjának hatására 13 százalékkal nőtt a bank hitelállománya tavaly 2019 végéhez képest - ismertette Jelasity Radován. A betétállomány is jelentősen nőtt részben a moratórium, részben a visszafogott fogyasztás hatására - tette hozzá.

A pénzintézet nem teljesítő hiteleinek aránya (NPL-rátája) enyhén 2,5 százalékról 3,1 százalékra emelkedett tavaly - mutatott rá Jelasity Radován jelezve, hogy a hitelmoratórium június végi lejártát követően lesz igazán mérvadó a mutató alakulása.

Jelasity Radován úgy fogalmazott, hogy 2021-ből lehet még egy nagyon jó és eredményes év, ha a tavalyi utolsó negyedéves teljesítményhez hasonlítja az idei eddigi aktivitásukat.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a jelzáloghitel-kihelyezések a tavalyi első járványhullám alatti visszaesést követően negyedévről negyedévre élénkültek, október-decemberben pedig 30 százalékkal nőttek.

A lakossági területen a bank jelentése szerint az új kihelyezések értéke 2020-ban összességében 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A vezérigazgató-helyettes újságírói kérdésre elmondta, hogy az államilag támogatott felújítási hiteleknél 1 milliárd forint felett áll a befogadott kérelmek összege; igazi felfutásra a korlátozásoktól függően a tavaszi időszakban számít.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a vállalati üzletágban az új kihelyezések volumene erőteljesen, 31 százalékkal csökkent tavaly 2019-hez képest.

A bank vállalati ügyfelei felkészültek a járvány miatti gazdasági nehézségekre: a vállalati betétállomány tavaly 36 százalékkal nőtt - tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Erste Bank 2020
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018