eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Iszonyú életszínvonal-különbség van Budapest és az Észak-Alföld között

A KSH száraz számai megmutatják, milyen szja-alapot tudnak magukénak az ország különböző területei. Egyes fővárosi kerületek között is hihetetlen differenciát látni.

Csaknem kétmillió forint különbség volt 2019-ben Budapesten a leggazdagabb és a legszegényebb kerület között az szja-alap átlagos összegében – derül ki a KSH most közzétett adataiból.

A II. és a XII. kerületben jóval több mint 5 millió forint volt a szám – a "bronzérmes" az I. kerület –, a VIII. kerületben viszont csak 3 millió forint, de e határ alatt van a X., a XXI. és a XXIII. kerület is, a különbség tehát több mint 2 millió forintos.

Az egy főre jutó éves jövedelemben azonban a főváros kiemelkedik az országos átlagból. "Míg Budapesten az egy főre jutó, éves, bruttó jövedelem 2,6 millió forint volt, az országos átlag 1,3-szorosa, a legalacsonyabb értéket képviselő Észak-Alföldön alig 1,7 millió, a különbség tehát közel 1 millió forint" - vázolta az InfoRádióban Novák Géza, a KSH osztályvezetője.

A jövedelmek terén valamivel azért kisebb a különbség, a 460 ezer forintos budapesti kereseti átlag 25 százalékkal haladja meg az országost. Budapesten minden adózó átlagosan 577 ezer forint szja-t fizetett be 2019-ben, és 339 ezer forint családi adókedvezményben részesült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×