eur:
392.88
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Százezer lakás felújításának adhat lökést az új lehetőség

Az ingatlan.com 400 ezres hirdetésállományának 18 százalékához a vásárlás után azonnal hozzá kell nyúlni, de más jelek is vannak arra, hogy nem hiába kezdeményezte a kormány a 10 éves futamidejű hitelprogramot, ami a családoknak 50 százalékos támogatássá válik.

Akár százezer lakás felújítását is elvégezhetik a nemrég bejelentett lakásfelújítási hitel segítségével 2021-ben és 2022-ben az ingatlan.com és a money.hu közös felmérése szerint.

Az ingatlan.com vezető elemzője az InfoRádióban elmondta, hogy a január 1-jétől induló állami lakásfelújítási programban a jogosultak támogatott kedvezményes hitelből is finanszírozhatják a korszerűsítést.

"Alapvető változásokat hozhat a program, egyrészt mert új eleme a családtámogatási rendszernek, ilyenre nem nagyon volt példa, és főleg azért nem, mert

viszonylag nagylelkű a támogatás, mert akár 3 millió forintos vissza nem térítendő részt is ad az állam a felújítandó lakások után.

És a napokban bejelentett új elem, mely szerint már a támogatás és a felújítás előtt kedvezményes hitelhez lehet jutni, még olajozottabbá teheti a munkákat" - magyarázta az InfoRádiónak Balogh László, utalva arra, hogy a felújítás kezdetén 6 millió forintos segítséghez lehet jutni, ami 10 évre 3 százalékos hitelként indul, de a felújítás befejezésekor a fele támogatássá válik.

Úgy látja, a hazai ingatlanállomány nincs túl jó minőségi állapotban, ezt jól szemlélteti az az adat, hogy az ingatlan.com több mint 400 ezer hirdetésében 18 százalék volt az, amit a tulajdonosok felújítandónak vagy közepes állapotúnak jelöltek meg. Ráadásul az energetikailag besorolt ingatlanok 40 százaléka átlagos volt vagy annál rosszabb minősítésű.

A hazai ingatlanállomány mintegy 4 milliós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×