eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay.com

Jelentősen bővült a napenergia-hasznosítás Magyarországon

Mostanra elérte a 2 ezer megawattot a napelemek összteljesítménye - közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

A napelemek összteljesítménye már majdnem akkora, mint a paksi atomerőmű 2012,8 megawattos beépített kapacitása, bár a rendelkezésre állásuk nem hasonlítható össze. Paks több mint 90 százalékot teljesít, míg a napelemek kihasználtsága 2020-ban nem érte el 20 százalékot, és a napsütéses napokat számolva is csak 33,4 százalék. A Mavir ezért azt hangsúlyozza, hogy a két technológia nem versenyez, hanem kiegészíti egymást az energiatermelésben.

A napelemek összteljesítményét nagyobb részben, 1361,3 megawattos kapacitással az ipari méretű, vagyis a legalább 50 kilowattos naperőművek fedezik a Mavir adatai szerint.

Terjedésük 2015-ben vett lendületet, ugyanis ekkor több mint a háromszorosára nőtt a teljesítményük az előző évihez képest. 2017-ben már meghaladták a 100 megawattot, a keddi adatok szerint pedig a teljes belföldi erőműpark összes beépített összteljesítményének 13,8 százalékát teszik ki.

A háztartási méretű napenergia-hasznosítás egyenletesebben nőtt, és csak 2017-ben gyorsult fel. Teljesítményük szeptember végére meghaladta a 640 megawattot - írták.

A jelentős mértékű bővülés próbára teszi a villamosenergia-rendszer egyensúlyát, de a Mavir ezzel együtt is fontosnak tartja, hogy új egységekkel gyarapodjon a megújuló energiák termelése - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×