eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A megújított húszezer forintos bankjegy UV fénnyel megvilágítva a bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank épületében 2015. szeptember 25-én. A bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban.
Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Mire számítsunk a forintárfolyammal kapcsolatban?

Továbbra is nagy a bizonytalanság a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, de az elemzők szerint most az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a forint már túl van a nehezén, 2021-ben talán stabilizálódhat az árfolyam.

A 2020-as év a forint „történelemkönyvében” biztosan kiemelt fejezetet kap majd, hiszen a tavaly év végi 330-as árfolyam után alig telt el három hónap, amikor 370 közelében új történelmi mélyponton járt a magyar deviza az euróval szemben. Utána sem tudott tartósan 345 alá erősödni a magyar deviza, ősszel pedig újra tesztelte a 370-es kritikus szintet az árfolyam – írja a Portfolio, kiemelve, hogy a jelenlegi 360 körüli euró/forint-árfolyam alapján

az év eleje óta közel 9 százalékkal gyengült a forint

Ugyanakkor a régiós devizákhoz viszonyítva nem ennyire kiemelkedő a magyar fizetőeszköz esése, hiszen a válsághelyzetben tapasztalt globális kockázatkerülés a többi feltörekvő eszközre is hasonló hatással volt.

Mi következhet?

Röviden összefoglalva most úgy tűnik, hogy az alábbi tényezők mozgathatják a magyar deviza árfolyamát a következő 12 hónapban:

  • A nemzetközi piaci hangulat, amire például jelentős hatása lehet továbbra is a koronavírus-járványnak; pozitív vagy negatív irányba is változhat.
  • Továbbra sem tudni, mi várható Joe Biden januári beiktatása után; elsősorban az amerikai–kínai kapcsolatok alakulása szempontjából vannak kérdőjelek.
  • Magyar szempontból elsősorban a múlt héten kirobbant uniós költségvetési vitára lesz érdemes figyelni, bár szerencsés esetben ez 2021 elejére lezárulhat. Ha elhúzódik a megoldás, esetleg még inkább elfajul a kapcsolat Magyarország és az EU között, akkor az egyértelműen negatív lenne a forint szempontjából.
  • A másik kulcskérdés az MNB monetáris politikája lehet. Az infláció utóbbi hónapokban látott csökkenése és a forint erősödése után elemzők szerint decemberben akár lazíthat is a magyar jegybank. Középtávon 2021-ben pedig az lehet a fő kérdés, ha a gazdaság kilábalása magával hozza az inflációs nyomás erősödését, hajlandó lesz-e a Monetáris Tanács a kellő időben meghozni a szükséges szigorító lépéseket.

Az ING elemzői szerint a következő hónapokban 355-360 körül stabilizálóchat a forint az euróval szemben, majd 2021 második felében lehet egy kis gyengülésre számítani 365 környékére.

De hasonlóan látják a magyar deviza kilátásait az Erste Bank szakértői is, szerintük 2021 első felében még maradhat 360 körül az árfolyam, majd a jövő év második felében 355-ig erősödhet kicsit a forint.

A fenti előrejelzésnél egy hajszállal pesszimistább a forint szempontjából a Commerzbank, mely 2021 második felében 370-es euróárfolyamot vár. Optimistább viszont a Morgan Stanley, az amerikai bank szerint jövőre akár 350-ig is visszaerősödhet a magyar deviza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×