eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Már 4000 milliárd forint lapul otthon, a párnacihában

Továbbra is magas a készpénzállomány Magyarországon, de ez nemzetközi összehasonlításban nem kiugró – mondta a Portfolio Öngondoskodás 2020 konferenciáján a Magyar Nemzeti Bank alelöke.

Az MNB összeállította a pénzügyi vagyon elmúlt tízéves alakulásának látleletét, megvizsgálva az egyes alszegmensek – készpénz- és betétállomány, tőzsde, befektetési alapok, biztosítási piac, önkéntes pénztárak – teljesítését, némi kitekintéssel már a Covid-időszakra is.

Ennek eredményeként az rajzolódik ki, hogy a pénzügyi vagyon csaknem megduplázódott az elmúlt évtized során. A jegybank becslése szerint

a készpénzmegtakarítás 4000 milliárd forint, tehát a 10 ezer forintosok 25 százaléka, a 20 ezer forintosok 65 százaléka megtakarítási célokat szolgál,

mondhatni, hogy a „párnacihába kerül”, és tartalékként tekint rá a lakosság – ismertette az InfoRádióban Kandrács Csaba.

Bár márciusban, a pandémia első hulláma kezdetén kiugróan nagy volt a készpénz iránti kereslet, később ez fokozatosan belesimult a korábbi évek átlagába, és a készpénzmegtakarítás töretlenül nő ugyan, ettől függetlenül – GDP-arányosan – a nemzetközi összehasonlításban nem kirívó. Kiemelendő azonban, hogy az említett 4000 milliárd forint hasznosulhatna jobban is, és a kívánatos az lenne, ha a készpénzállomány csökkenésnek indulna – jegyezte meg a szakember.

Mennyire számít a biztosítási piac trendinek?

A biztosítási piac viszonylag jól teljesített: ötéves távlatban évi 9 százalékos díjbevétel-növekedésük volt a társaságoknak, és némi lassulást mutat ugyan a 2020-as évben, megtörni vélhetően nem fog, és el fogja érni az 1200 milliárd forintot. Az MNB szerint viszont

intő jel, hogy az új szerződések darabszáma csökkent,

az életágon körülbelül 30 százalékkal (az előző év féléves adathoz viszonyítva), a nem életágnál pedig 18 százalékkal. Például az utasbiztosítások 90 százaléka gyakorlatilag eltűnt, de a hagyományos szerződések is harmadával mérséklődtek. A biztosítási szektor azonban egyelőre stabil, de elhúzódó hatások lehetnek.

Az MNB alelnöke emlékeztetett, a jegybank hozott olyan döntéseket, amelyek azt eredményezik, hogy stabil marad a biztosítótársaságok tőkehelyzete, és ha nem is a korábbi években tapasztalt mértékben fog nőni a piac, akkor sem várható, hogy a biztosítók komoly bajba kerülnének az elkövetkezendő években.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×