eur:
394.12
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

600 milliárd forintnyi törlesztőrészletet érinthet a moratórium

A jegybank szerint a hitelpiacon nincsenek rendszerszintű, makroprudenciális beavatkozást indokoló kockázatok, a bankok megfelelő stabil pufferekkel működnek a járványos időszakban is, a magyar bankrendszer finanszírozása stabil - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a legfrissebb Makroprudenciális jelentést bemutatva.

Szakács János arról is beszélt, hogy a jegybank tervei szerint 2021-től már négy minősített fogyasztóbarát személyi hitelfajta lesz elérhető a piacon.

Felidézte: a koronavírus-járvány növelte a pénzügyi stabilitási kockázatokat, ezért új, komplex intézkedésekre volt szükség. Magyarország időben avatkozott be, és hozott intézkedést a járvány hatására fellépő kockázatok kezelésére - hangsúlyozta.

Kifejtette, hogy az elmúlt években felépített makroprudenciális keretrendszerrel a bankrendszer stabil állapotban nézett szembe a járvánnyal, és továbbra is képes betöltetni gazdaságfinanszírozó szerepét. A pénzügyi stresszindex júniusra visszaállt a járvány előtti szintre, az elmúlt hónapokban oldalazást mutat, és nem tekinthető magasnak.

A meghozott intézkedések között Szakács János kiemelte a 2015-ben bevezetett adósságfék-szabályokat a túlzott eladósodás megakadályozására, a banki tőkepufferek csökkentését a hitelezési kapacitás növelésére, vagy a minősített fogyasztóbarát termékkör bevezetését.

Felidézte: az MNB a lakáshitelek és a biztosítások után a személyi kölcsönöket is bevonja a minősített fogyasztóbarát termékcsaládba, hogy az ügyfelek széles köre által, könnyen érthető, áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető személyi hitelek kerüljenek forgalomba. A fogyasztóbarát koncepció fő szempontjai a hitelfelvételi folyamat és a törlesztőrészletek kiszámíthatósága, a minősített ajánlatok egyszerű összehasonlíthatósága, ezen keresztül a piaci verseny erősítése és a kamatfelárak mérséklése.

Közölte: a hitelpiacon nincs túlfűtöttség egyik szegmensben sem, és nem is várható a kialakulása. A hitelezés jelentősen visszaesett a bankok oldalán, a háztartási hitelezésben látható növekedés jelentős része állami kamattámogatott hitel. A hitelfolyósítás növekedésében lassulás jöhet, azonban 2021-2022-re akár kétszámjegyű növekedéssel is lehet számolni várakozásaik szerint.

A jelenlegi lakossági hitelállomány közel 80 százaléka 2015 utáni folyósítású, ami azt jelenti, hogy megfelel az adósságfék szabályoknak.

Ez utóbbiak miatt a lakosság kifeszítettsége csökkent az elmúlt évben. Jelezte, hogy fokozottan monitorozzák a moratóriummal érintett portfóliót.

A személyi hitel piac működése több ponton javítható lehet az MNB szerint, a kamatfelárak nemzetközi szinten is magasak - mondta. A magas kamatfelárak mérséklését és a digitális hitelezési folyamatok elterjedését támogató termékek 2021 januártól lesznek elérhetők.

A törlesztési moratórium jövő évi, célzott meghosszabbításáról azt mondta, mintegy 800 ezer lakossági és 15-20 ezer vállalati ügyfélnek nyújthat segítséget fizetőképességük fenntartásához. Ezzel 2021 első fél évében mintegy 600 milliárd forint törlesztőrészlet maradhat az adósoknál - ismertette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×