eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Suzuki a magyar népautó
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus: olcsó, öreg autókban tartanák a távolságot a magyarok

Szinte a tavalyi szinten pörög a használtautó-piac, jelentős mértékben az olcsó, koros autókat veszik a kereskedői tapasztalatok szerint. Ami hosszabb távon nem jelent jót a levegőminőség szempontjából.

Időarányosan alig 3 százalékkal marad el az első nyolc havi használtautó értékesítés 511 ezres darabszáma a tavalyi 527 ezerhez képest - írta a DataHouse adataira hivatkozva a Világgazdaság. A tavaszi karanténidőszak alatti értékesítésbeli 20 százalékos elmaradást kompenzálta a nyári hónapok kiemelkedő értékesítési hulláma. Az új autók értékesítése ugyanebben az időszakban több mint 25 százalékkal, 105 ezerről 79 ezerre esett vissza, még úgy is, hogy mind a nagycsaládos, mind a zöldrendszámos autó vásárlást jókora összegekkel támogatta az állam.

„A használtautó-kereskedők beszámolói arra utalnak, hogy különösen a korosabb, alacsonyabb kategóriába tartozó használt autók iránt nőtt meg a kereslet – közölte Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Vagyis a vevők részben takarékoskodnak, részben pedig komoly igény lehet arra, hogy a legkisebb ráfordítás mellett alternatívát találjanak a tömegközlekedéssel szemben, tekintve, hogy ismét nagyobb a koronavírus fertőzés kockázata. Igaz, ugyanezen okból sokan váltottak idén kerékpárra vagy gyaloglásra is, amint azt az Infostart is megírta.

A lap szerint az értékesített használtautók több mint 11 százaléka Opel Astra és Suzuki Swift volt, ezt követően a Ford Focus, a Volkswagen Golf, a Volkswagen Passat, a 3-as BMW és az Opel Corsa modellek voltak a legnépszerűbbek.

A JóAutók.hu előrejelzése szerint amennyiben a használtautó-kereskedéseket hosszabb időszakra nem bénítják le újra a koronavírus ellen bevezetett korlátozó intézkedések, a piac forgalma éves szinten akár elérheti a tavalyi év kiemelkedő szintjét is: 2019-ben rekord számú, 808 ezer használt személyautó váltott tulajdonost.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×