INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

eu

szén-dioxid-kibocsátás

autógyártás

Csak kétliteres fogyasztású autók jöhetnek 2030-ra Európában

Csak kétliteres fogyasztású autók jöhetnek 2030-ra Európában

Infostart

Az új uniós tervezet elfogadása komoly kihívás elé állíthatja az autógyártókat.

Az EU-ban 2020-tól az autógyártóknak szén-dioxid-kibocsátás terén flottaszinten hozniuk kell a 95 gramm/kilométeres értéket. A benzinmotorral szerelt autóknak átlagban be kell érniük mintegy 4,1 liternyi üzemanyaggal, a dízeljárművek fogyasztása pedig nem lehet magasabb 3,6 liternél. Ha ezt túllépik a gyártók, akkor komoly bírságot kell fizetniük. 2030-ra további 37,5 százalékkal csökkenteni kell a flottaszintű kibocsátást. Ez 2,7 literes fogyasztású benzines-, illetve 2,4 literes fogyasztású dízelüzemű autókat vetít előre – írja a hvg.hu.

Német lapértesülések szerint az EU a már elfogadott 37,5 százaléknál nagyobb mértékben, 2030-ra 50 százalékkal szeretné csökkenteni az új személyautók szén-dioxid-kibocsátást. Ez azt jelentené, hogy a 10 év múlva forgalomba állítandó autók közül a benzinesek mintegy 2 literes, a dízelek pedig nagyságrendileg 1,8 literes fogyasztással állhatnak csak forgalomba.

Az autógyártók már a mostani szabályozásnak is csak lágyhibrid, hibrid és plugin hibrid autókkal, illetve villanyautókkal tudnak megfelelni, melyek jelentősen drágábbak a normál belsőégésű motoros társaiknál. Az előírások miatt lényegében eltűnnek a piacról az eddig szerény fogyasztásukról híres kisautók, melyeket a gyártóknak anyagilag nem éri meg ellátni a drága hibrid technológiával.

Ezzel párhuzamosan pedig elárasztják a piacot a nagy és nehéz plugin hibrid divatterepjárók, melyek a feltöltést követő első 100 kilométeren ugyan keveset fogyasztanak, de lemerült akkumulátor esetén jelentős mennyiségű károsanyagot bocsáthatnak ki.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018