INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

szőlő

kabóca

növényvédelem

Amerikai szőlőkabócák miatt kihelyezett rovarfogó papír egy szőlőtőkén Badacsonytördemicnél 2016. november 16-án. A teljes Badacsony-hegy zárlatát rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége miatt. A kór terjedése nagymértékben csökkenthető fő okozója, az amerikai szőlőkabóca elleni, megfelelő időben végzett kezelésekkel.

Elárasztotta az országot egy veszélyes kártevő

Infostart

A szőlőtulajdonosok réme, az apró, különleges külsejű amerikai szőlőkabóca ismét erőre kapott az idei nyár időjárásának köszönhetően.

A mezei kabócák közé tartozó amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) a szőlő egyik legádázabb ellensége, hazánkban 2006 tájékán jelentek meg az első példányok, majd 2014-re már az összes megyéből érkezett róluk bejelentés. A kártevő okozta veszély mértékét jelzi, hogy az Agrárminisztérium, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is vissza nem térítendő támogatást nyújtott a termelők számára, a szőlőültetvények megvédéséhez.

Az idei nyár kedvezett az amerikai szőlőkabóca felszaporodásának, országszerte érkeztek bejelentések a kártevő megjelenéséről.

A nimfák kezdetben átlátszó, majd sárgás színűek, az imágók viszont barnás, foltokkal tarkított külsővel rendelkeznek. A teljesen kifejlett egyedek körülbelül 5 mm hosszúak. Mindössze néhány nap leforgása alatt képesek rettentő mértékben elszaporodni. Tojásaikat a szőlőtőke kétéves szárrészének kérge alá helyezik – írja a Disznovenyek.hu kertészeti magazin.

A kártevő kizárólagos tápnövénye a szőlő, melynek leveleit szívogatja, de gyakran összetévesztik a megszólalásig hasonló, közeli rokonaival, a többi mezei kabócával.

Az amerikai szőlőkabóca az aranyszínű sárgaságot kiváltó fitoplazma (Candidatus Phytoplasma vitis) hordozója. Ez a szőlő egyik olyan kórokozója, amely ellen nem létezik ellenszer, így a betegséget terjesztő kártevők gyérítése kiemelten fontos. A fertőzés kezdetben rendkívüli mértékben csökkenti a terméshozamot, végül elpusztítja a szőlőtőkét.

A kifejlett egyedek rendkívül szívósak, szinte lehetetlen megszabadulni tőlük, egészen a fagyokig képesek életben maradni, emiatt tavasszal vagy nyár elején, a megjelenésükkor rovarölő szerekkel lehet csak megfékezni őket.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018