eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Budapest, 2019. február 8. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének déli homlokzata az V. kerületi Szabadság téren. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Jegybanki bírságot kapott a KÖBE

A Magyar Nemzeti Bank összesen 25 millió forint bírságot szabott ki a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesületre különféle jogsértések miatt. Bár a jegybank több jelentős hiányosságot is azonosított, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését – közölte a felügyeleti hatóság.

Az MNB rendszeres ellenőrzései keretében a 2016. augusztus 3-tól a vizsgálat lezárásának időpontjáig terjedő időszakot tekintette át az egyesületnél. Az MNB hiányosságokat azonosított a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésállomány kezelésében, egyebek közt a bonus-malus besoroláshoz szükséges adatok lekérdezésével kapcsolatban, továbbá a kötvény- és kártörténeti nyilvántartás részére történő időszerű adatszolgáltatásokhoz, valamint jogszabályi előírásoknak megfelelő ügyfélkommunikációhoz, kapcsolattartáshoz és panaszkezeléshez kapcsolódóan.

A jegybank vizsgálatában azt is megállapította, hogy a biztosító a kgfb díjkalkulációját nem a jogszabályban foglalt tartalommal és kellő részletezettséggel készítette el, például nem tüntette fel teljeskörűen a díjszámítás elemeit és a tervezett paramétereit. Emellett a biztosító nyilvántartási rendszere az ügyfél által a kárrendezéssel kapcsolatban hozzá beküldött dokumentumokat nem minden esetben a tényleges beérkezési dátummal és azonosítható módon rögzítette.

A jegybank egyebek mellett megállapította azt is, hogy a KÖBE által kötött kiszervezési szerződések egyes pontjai nem feleltek meg a jogszabályoknak.

Az informatikai biztonság terén a jogosultságkezelés és a jogosultságok nyilvántartása terén tárt fel problémákat a jegybank.

A jogsértések miatt az

MNB 20 millió forint felügyeleti, és további 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki

a KÖBE-re, és kötelezte azt a jogszabályszerű működésre. A biztosítónak az év végéig kell adatot szolgáltatnia a jegybanknak a jogsértések megszüntetésére tett intézkedéseiről.

A bírságösszegnél súlyosbító körülménynek minősült többek között, hogy a jogszabálysértések a magyarországi kgfb-piac egészére kihathattak, illetve, hogy egyes hiányosságok ismétlődőek voltak. Az ügyfelek tájékoztatását szolgáló egyes dokumentumoknál megállapított hiányosságok az ezek elkészítéséhez használt nem megfelelő sablonokkal magyarázhatók, és így

a biztosító több ügyfelét is érintették.

Enyhítő körülménynek számított, hogy a KÖBE együttműködő magatartást tanúsított, és már a jegybanki vizsgálat során számos intézkedést hozott a hiányosságok orvoslására, illetve az ezzel kapcsolatos terveiről számolt be – olvasható az MNB közleményében.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×