eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások betartását ellenőrző katona Róma belvárosában 2020. március 20-án. Olaszországban eddig 41035 fertőzött személyt regisztráltak, az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma 3405-re emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti

Felmérés: a járvány és a fogyasztói pesszimizmus kéz a kézben jár

Dél-Európát a koronavírus legyőzött ellensége, a turizmus is magával rántja.

A Portfolio az Intrum reprezentatív fogyasztói fizetési jelentése alapján sötét jelent és közeljövőt lát az Európai Unió egén.

A 24 európai országban 4800 ember megkérdezésével készült jelentés szerint az európai fogyasztók mintegy felének csökkent a jövedelme a járvány idején, és akár 59 millió munkahelyet is veszélybe sodort a koronavírus-járvány. Különösen a fiatalokat és a kisgyermekes családokat sújtotta a hirtelen gazdasági visszaesés: a szülők 63 százaléka, a 37 év alattiak 67 százaléka számolt be a jövedelme csökkenéséről.

A fogyasztói várakozások egybeesnek az IMF prognózisával is, mely szerint

elhúzódó lesz a válság,

a következő 6 hónapban az emberek sem várják, hogy jobb lesz a helyzetük.

A magyar válaszadók viszont az európai átlagnál optimistábbak, Észtország (55 százalék) után itt számítanak a legtöbben, 33 százaléknyian gyors kilábalásra, szemben a 23 százalékos európai átlaggal.

A válaszaik alapján messze az olaszok a leginkább borúlátók: csak 8 százalékuk véli úgy, hogy javulhat a pénzügyi helyzetük az év végéig. Egyébként is igaz, hogy az ország járványügyi érintettsége és pesszimizmusa kéz a kézben jár.

És persze turisztikai összefüggés is van: Olaszország, Spanyolország és Görögország - három turisztikai nagyhatalom - irtózatos bevételekről mond le idén, ezt érzik is a bőrükön az érintett országok lakói, ez pedig csak fokozza a borúlátást. Északon ebből a szempontból jobb a helyzet.

A magyar válaszadók 59 százaléka beszélt anyagi helyzete negatív változásáról,

ez alapján a magyar fogyasztók pénzügyi helyzete az európai átlagnál (48 százalék) nagyobb mértékben romlott az elmúlt hónapban; elsősorban a megtakarítások mértékének olvadása jelenthet majd problémát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×