INFORÁDIÓ
2021. április 10. szombat
Zsolt

fogyasztás

turizmus

koronavírus

A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások betartását ellenőrző katona Róma belvárosában 2020. március 20-án. Olaszországban eddig 41035 fertőzött személyt regisztráltak, az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma 3405-re emelkedett.

Felmérés: a járvány és a fogyasztói pesszimizmus kéz a kézben jár

Infostart

Dél-Európát a koronavírus legyőzött ellensége, a turizmus is magával rántja.

A Portfolio az Intrum reprezentatív fogyasztói fizetési jelentése alapján sötét jelent és közeljövőt lát az Európai Unió egén.

A 24 európai országban 4800 ember megkérdezésével készült jelentés szerint az európai fogyasztók mintegy felének csökkent a jövedelme a járvány idején, és akár 59 millió munkahelyet is veszélybe sodort a koronavírus-járvány. Különösen a fiatalokat és a kisgyermekes családokat sújtotta a hirtelen gazdasági visszaesés: a szülők 63 százaléka, a 37 év alattiak 67 százaléka számolt be a jövedelme csökkenéséről.

A fogyasztói várakozások egybeesnek az IMF prognózisával is, mely szerint

elhúzódó lesz a válság,

a következő 6 hónapban az emberek sem várják, hogy jobb lesz a helyzetük.

A magyar válaszadók viszont az európai átlagnál optimistábbak, Észtország (55 százalék) után itt számítanak a legtöbben, 33 százaléknyian gyors kilábalásra, szemben a 23 százalékos európai átlaggal.

A válaszaik alapján messze az olaszok a leginkább borúlátók: csak 8 százalékuk véli úgy, hogy javulhat a pénzügyi helyzetük az év végéig. Egyébként is igaz, hogy az ország járványügyi érintettsége és pesszimizmusa kéz a kézben jár.

És persze turisztikai összefüggés is van: Olaszország, Spanyolország és Görögország - három turisztikai nagyhatalom - irtózatos bevételekről mond le idén, ezt érzik is a bőrükön az érintett országok lakói, ez pedig csak fokozza a borúlátást. Északon ebből a szempontból jobb a helyzet.

A magyar válaszadók 59 százaléka beszélt anyagi helyzete negatív változásáról,

ez alapján a magyar fogyasztók pénzügyi helyzete az európai átlagnál (48 százalék) nagyobb mértékben romlott az elmúlt hónapban; elsősorban a megtakarítások mértékének olvadása jelenthet majd problémát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018