INFORÁDIÓ
2021. március 8. hétfő
Zoltán

koronavírus

karantén

ipari termelés

gazdasági válság

eu

eurozóna

magyarország

Történelmi léptékű zuhanást okozott a járvány az EU iparában

Történelmi léptékű zuhanást okozott a járvány az EU iparában

Infostart / MTI

A járvány nyomán leálló termelés az áprilisi ipari termelői adat eddigi legnagyobb havi és éves szintű visszaesését mutatja az euróövezetben és az Európai Unióban. Havi növekedés sehol nem volt az EU-ban áprilisban, és mindössze egyetlen országban mértek éves szintű emelkedést az ipari termelésben.

Eddig 2020. áprilisa az Európai Unió ipari termelésének legfeketébb hónapja: az Eurostat által közzétett legfrissebb adatok szerint az adatközlés kezdete óta nem látott mértékű havi és éves szintű csökkenést regisztráltak az ipari termelési adatokban.

E szerint áprilisban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 17,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában, miután a járvány már a márciusi termelést is mintegy 11,9 százalékkal visszavetette februárhoz képest. Ez némiképp kedvezőbb a piac által előzetesen várt 20 százalékos mínusztól.

Éves összevetésben is kedvezőbben alakult a valóság a pesszimista elemzői várakozásokban szereplő 29.5 százalékos visszaeséshez képest. "Csak" 28 százalékos zuhanást mért az Eurostat 2019. áprilisához képest. Márciusban 13,5 százalékos csökkenést mértek az euróövezet ipari termelésében az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Unió 27 tagállamában 17,3 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban márciushoz képest, amikor 10,9 százalékkal esett a februárival összevetve.

Éves összevetésben áprilisban 27,2 százalékkal, márciusban 12,2 százalékkal csökkent az EU ipari termelése.

A 27 tagállam közül Magyarországon fékezett be leginkább az ipar áprilisban, a 30,5 százalékos zuhanás amint azt korábban az Infostart is megírta, főképp az autógyárak kényszerszünetének köszönhető. Romániában 27,7 százalékkal, Szlovákiában pedig 26,7 százalékkal esett az ipari termelés áprilisban márciushoz képest.

Havi növekedés sehol nem volt az EU-ban áprilisban.

Éves viszonylatban Luxembourgban esett a legnagyobb mértékben, 43,9 százalékkal az ipari termelés 2020. áprilisában. Olaszországban 42,5 százalékos, Szlovákiában 42 százalékos volt az éves zuhanás. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az ipari termelés 36,6 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz képest. Márciusban az éves szintű visszaesés 10 százalék volt.

Éves szinten az ipari termelés egyetlen országban, Írországban nőtt, 5,5 százalékkal emelkedett tavaly áprilishoz képest.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018