eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Épp most durran a pesti ingatlanlufi

Két számjegyű árcsökkenés állt be áprilisban az új lakások piacán a fővárosban, a pesti oldal a nagyobb vesztes.

Markáns áresés indult a fővárosi újépítésű lakások piacán - derül ki az Otthon Centrum ingatlanforgalmazó elemzéséből. Az áresés azt követően jelentkezett, hogy a kormány bejelentette a rendkívüli veszélyhelyzetet. Az első negyedévhez képest áprilisban 12 százalékos árvesztéssel számolhattak a fővárosi eladók.

Az árcsökkenés mértéke országosan "csak" 3 százalékos a 2019-es átlagárhoz képest, de mivel az év elején még további drágulás volt, a visszaesés még nagyobb.

„Elsősorban a belvárosi és a külső kerületek lakásárai csökkentek, így még a szegmens legkedveltebb területének számító XIII. kerületben is 5 százalékkal olcsóbban kínáltak egy négyzetmétert áprilisban, mint az első negyedévben” – Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint.

Vidéken ilyen tendencia nincs, sőt, a városokban 5-20 százalékban még nőttek is az árak a járvány előtti időszakhoz képest, igaz, az Otthon Centrum vidéken jóval kevesebb új lakást értékesít.

Az áresés a panellakásokat is érinti, a legnagyobb vesztes Pest.

Budán és a belső kerületekben egyébként átlagosan 600 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző, míg a külső pesti kerületekben már ennél alacsonyabb (500 ezer forint) volt az irányadó az utóbbi hetekben.

A megyei jogú városok esetében az átlagos négyzetméterár nagyjából a pesti belvárosi árak fele volt, 300 ezer forint.

Családi házak: az első negyedév kontra április összevetés egyedül ebben a szegmensben nem hozott árváltozást, területenként persze vannak eltérések, Budán ugyanakkora drágulás van, mint amekkora árcsökkenés Pesten (8-10 százalék).

A családi házak lakásokhoz viszonyított értékállóságában nagy szerepe van annak, hogy a kijárási korlátozások miatt a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek, mivel tulajdonosaik könnyebben vészelhetik át a járvány okozta bezártságot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×