eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Formlabs

Amerikában hamarosan használják a magyar fejlesztésű lélegeztőgép alkatrészt

Jóváhagyta az amerikai gyógyszerhatóság a magyar-amerikai startup, a Formlabs 3D nyomtatott lélegeztetőgép-alkatrész fejlesztését.

Megkapta az EUA-engedélyt (emergency use authorization, azaz sürgősségi esetben való használatra) a Formlabs az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletétől (FDA) – vette észre a Forbes.hu a cég bejegyzését a Twitteren. A bostoni központú amerikai-magyar vállalat egy olyan 3D-nyomtatással előállítható eszközt fejlesztett, amellyel az alvási apnoéban (légzéskimaradásban) szenvedők kezelésére használt BiPAP-gépeket invazív lélegeztetőgépekké lehet alakítani.

Az FDA által kiadott dokumentáció szerint az április 29-én kiadott engedély az első, amit a 3D-nyomtató cégnek adtak.

Lakatos Dávid, a bostoni központú, budapesti fejlesztőirodával is rendelkező startup társtulajdonosa és termékfejlesztési vezetője szerint az eszközből akár napi 3 ezer darabot is le tudnak gyártani a kórházaknak a 150 nyomtatóból álló Massachussets állambeli gyártótelephelyükön. Hozzátette, hogy az általános egészségügyi eszközhiány miatt már márciusban több kórház megkereste őket, hogy van-e lehetőség bizonyos eszközöket 3D-nyomtatatással előállítani. A cégnél most egyszerre több egészségügyi terméket is fejlesztenek a koronavírus-járvánnyal való küzdelemhez. Emellett önkéntes hálózatot indítottak az ügyfeleik körében, hogy az ő nyomtatóikkal is gyártsanak egészségügyi eszközöket.

A legutóbb engedélyezett lélegeztetőgép-átalakító adapteren kívül már korábban megkapták az engedélyt arra a PCR-koronavírustesztekhez használt 3D-nyomtatott eszközre, amivel kenetmintát vesznek a légutakból, hogy kimutassák az aktív fertőzöttséget. Ezek már gyártásban is vannak, a kis kefékből nyomtatónként 300 darabot lehet egyszerre gyártani - írta a lap.

Másik fejlesztésük egy teljes arcot fedő, átalakított és újrahasználható búvármaszk, melyet sterilizáló gépben (vákuumos és hőkezelés után) fertőtlenítve egymás után többször is lehet használni a kórházakban. Továbbá dolgoznak olyan lélegeztetőgép-adaptereken is, melyekkel egyszerre több beteget is el lehet látni egyetlen lélegeztetőgéppel.

A Formlabs már január elején tapasztalta a járvány hatását, ugyanis egyes nyomtatótípusaikat Kínában gyártják. Március végére a sencseni irodájukat újra megnyithatták, és a gyártás is lassan visszaállt 100 százalékos kapacitásra. De akkor már az amerikai központjukat és a budapesti fejlesztőirodájukat érte el a világjárvány.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×