eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Rossz hírek a kávé szerelmeseinek

A vendéglátás leállásával a lakossági kereslet pörgött fel a készletezés miatt, a kereskedők az új szüret előtt ellátási problémáktól tartanak. Az arabica piacán konkrétan hiány van az igényekhez képest, a tartalékok pedig kétéves mélypontra süllyedtek.

A koronavírus világjárvánnyá terebélyesedése miatt átalakult kávéfogyasztás szerkezete is: az otthoni karanténba került fogyasztók felvásárolták az elérhető készleteket, a feldolgozók pedig beszerzési és szállítási problémákkal küzdenek - idézte a Financial Times árupiaci összefoglalóját a a Napi.hu. José Marcos Magalhaes a Minasul, Brazília második legnagyobb kávészövetkezetének vezetője szerint annyira felpörgött a kereslet Európából és Észak-Amerikából, hogy a 2020-ra tervezett 400 ezer zsáknyi (60 kilogramm egy zsák) exportmennyiséget már márciusra teljesítették. Várakozásuk szerint idén ennek a dupláját értékesíthetik exportpartnereiknél. Elsősorban az áruházláncok kereslete erős.

A kávé árát megtépázta idén a járvány: a kínai karantén hatására visszaeső vendéglátóipari kereslet először a mélybe lökte, majd ahogy a nagy feldolgozók - a Nestlé, a JAP és a Lavazza - kezdték feltölteni a raktáraikat

a jobb minőségű arabica ára 20 százalékot emelkedett a a New York-i árutőzsdén, elérve a fontonként 1,2 dollárt.

Az elmúlt hetekben az árak oldalaztak, mivel azonban az arabica piacán hiány van, ráadásul a tartalékok is csökkennek, a legfontosabb latin-amerikai termelők betakarítási szezonja előtt gyengülhet a kínálat. A világelső exportőr országban, Brazíliában is arra panaszkodnak a felvásárlók, hogy nem tudnak annyi terményhez jutni, amennyit szeretnének

A 2018-2019-es alacsony árak miatt ugyanis sok termelő hagyott fel a kávétermesztéssel, miközben a hondurasi és a kolumbiai kivitel a korábbinál alacsonyabb hozamok miatt csökkent. Az ICE tőzsdén rendelkezésre álló arabicakészlet, amelyből a vásárlók végső eseten kaphatnak, 11 százalékkal, kétéves mélypontra zsugorodott február eleje óta.

Kiemelt figyelem övezi, hogy a májusban kezdődő brazíliai betakarítás, illetve a Kolumbiában most folyó betakarítás milyen hozamokat hoz. A Rabobank elemzői lassan növekvő kivitelre számítanak számos exportőr ország esetén 2020 végéig.

Hullámzó árakat várnak, mert kétlik, hogy teljesülnek a brazil termés kiugróan nagy voltával kapcsolatos várakozások, és hogy a betakarítást követően zökkenőmentes lesz a feldolgozás és az áru elszállítása. Sok olyan munkás él az országban, aki a járvány miatt nem vállal hosszú utazásokat, így pedig hiányzanak majd az ültetvényekről a munkáskezek - mondja Carlos Mera, a Rabobank elemzője. A járvány tetőzését április végére-május elejére várják Brazíliában.

A fogyasztás alakulása szintén bizonytalan. Az USA-ban márciusban a készletezés miatt 73 százalékkal nőtt az értékesítés 2019 azonos időszakához képest a Nielsen mérései szerint. A Marex Spectron árupiaci brókercég azonban

az összkereslet csökkenésére számít, mivel az otthoni kávéfőzés nem tudja ellensúlyozni kávézók és a vendéglők kieső fogyasztását.

A Rabobank 0,4 százalékos lemorzsolódást vár 2020-ban, miután 2019-ben egy év alatt 2,5 százalékkal nőttek a vásárlások. Ez a visszaesés azonos lenne a 2008-a pénzügyi összeomlás idején tapasztalt csökkenéssel.

Az ázsiai kereslet ugyanakkor gyorsan helyreállt, miután a járvány enyhült. A prémium minőségű kávé kereskedésével foglalkozó Mercanta szingapúri irodájában az európai és az amerikai piac gyengélkedése ellenére az üzletmenet normalizálódását tapasztalják. Brazíliában a Minasul vezetői abban bíznak, hogy nem lesznek nagy gondok: a kikötők nyitva maradtak és a Maersk igyekszik biztosítani a szükséges konténerkapacitást az exportőröknek a tengeri szállításhoz. A kávészövetkezet 8000 ezer kis farmja elszigeteltsége miatt egyfajta természetes karanténban végzi a munkáját, ami segíti a kávéipar talpon maradását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×