eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Így reagálhatnak a lakásárak a járványra

A szakértő szerint idei prognózist még nem lehet adni, de az év eleji megállás nem sok jót sejtet.

Ahogy arra már tavaly számítani lehetett, akármeddig nem drágulnak a lakások Magyarországon. A megtorpanásra és a megállásra azonban jókorát rátehet idén a koronavírus-járvány, ezek a számok viszont még alig látszanak.

Mint a Világgazdaság keddi cikkéből kiderül, az ingatlan.com számai szerint 2019 záró negyedévében még 9,1 százalékkal drágultak átlagosan a hazai használt lakások, de ez a növekedési volumen már önmagában sem volt mérhető a korábbihoz, a 2015-ös szintet mutatta. Az idei évre visszaesett a lakásépítési kedv, a családi házakra kiadott engedélyeknél 25 százalékos, a társasházakra szóló engedélyeknél pedig 38 százalékos volt a csökkenés éves összevetésben.

Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője az adatokat értékelve elmondta: az év első két hónapjában 1510 lakóingatlanra adtak ki építési engedélyt, ami 29 százalékos hanyatlásnak felel meg éves szinten. Az egylakásos, azaz családi házak építésére kiadott engedélyek száma 25 százalékkal, a több lakást magában foglaló lakóépületekre kiadott engedélyek száma pedig 38 százalékkal csökkent. Utóbbiban szerepet játszik, hogy az idén már nem vehető igénybe a kedvezményes lakásáfa.

Hogy a vírus hogyan hathat, arról Balogh László elmondta, semmilyen prognózis nem adható az idei évre, a koronavírus-járvány árakra gyakorolt negatív hatásai pedig egyelőre nem számszerűsíthetőek, a megépülő lakások száma várhatóan kevesebb lesz mindaddig, amíg nem áll talpra a gazdaság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×