INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

koronavírus

gazdaságvédelmi akcióterv

orbán viktor

madár istván

Az NNK által közreadott képen szkafandert viselő szakember dolgozik az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában 2020. január 31-én. A Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) található Közép-Európa egyetlen, közegészségügyi célból létrehozott, legmagasabb biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriuma, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium (NBL), ahol a legveszélyesebb, úgynevezett 3-as és 4-es kockázati  csoportba tartozó vírusokkal és baktériumokkal foglalkoznak.

Mérlegen Orbán Viktor gazdaságvédelmi bejelentései

InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

A két legfontosabb területen, a munkahelymegőrzésben és a válságágazatok megsegítésében még kevés az információ, viszont gyorsan kell lépni, mert rohamos a foglalkoztatáscsökkenés – véli az InfoRádió által megkérdezett gazdasági elemző.

Egyelőre még kevés a konkrétum hangzott el arról, hogy pontosan miből tevődik össze a GDP 18-20 százalékát kitevő gazdasági mentőcsomag Magyarországon – értékelte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben tett bejelentéseit a Portfolio makrogazdasági elemzője.

Madár István azt mondta, a kormányfő által említett öt pont, amely mentén strukturálják a gazdaságvédelmi mentőcsomagot, nem teljesen egységes, mert ebből az egyik, a 13. havi nyugdíj nem tekinthető a koronavírus-mentőcsomag részének, hiszen csak a következő évektől épül fel fokozatosan.

"A másik négy programpont üdvözlendő és sürgető a magyar gazdaság szempontjából, de ezekről is keveset tudunk még" – mondta az elemző. Az egyik legfontosabb szerinte a munkahelymegőrzés, itt Orbán Viktor azt mondta, hogy rövidített munkavégzés esetén készen áll a kormány átvállalni a bérköltségek egy részét. Az viszont nem derült, hogy ennek mekkora lesz a mértéke, mekkora a rendelkezésre álló forrás és mely ágazatokban lehet igénybe venni.

"A lépések egy része olyan, amely megszülethetett volna korábban is, hiszen látható, hogy minden munkahelyet nem fog tudni megmenteni a kormány. Még mindig nagyon fontos lenne minél előbb bevezetni, hiszen a vállalatok egy része még kitart, de az üzleti ellehetetlenülés, a működőképesség ideiglenes megszűnése elbocsátásokhoz vezet" – mondta Madár István, és hozzátette, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón naponta négyezer állás megszűnéséről beszélt, az elemző szerint már ez is óriási tempójú foglalkoztatáscsökkenés, de ha a helyzet nem javul, még gyorsulni fog.

Hasonlóan kérdéses még azon kiemelt ágazatok támogatásának mértéke, amelyek a válságban a leginkább érintettek. Olyan nemzetgazdasági ágazatokról van szó, amelyeket most újra kell indítani, például a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, a film, de részletek még nem ismertek.

"Ez a két terület, amely a legsürgetőbb, de ezekről kaptuk a legkevesebb információt" – mondta Madár István.

Az viszont kiderült, hogy a munkahelyteremtés, a beruházások támogatását 450 milliárd forint értékben tervezi a kormány, az elemző szerint ez körülbelül a GDP egy százalékát teszi ki, így a válság méretéhez képest nem különösen nagy léptékű program. A tervezet csomag nagyjából huszadrésze.

A vállalatok finanszírozásában viszont jelentős szerepet vállal az állam, amikor kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosít az állam a magyar vállalkozásoknak, több mint 2000 milliárd forint értékben. Ez a csomagnak akár a negyedét kiteheti. Mellette jelentős teher a hiteltörlesztési moratórium, a fennmaradó összeget teheti majd ki a munkahelymegőrzés és a válságágazatok megsegítése.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/NNK

Kapcsolódó hang

Orbán Viktor bejelentése - Madár István elemző
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018